Šetnja po nivoima nagradne igre sys.trek 2013 - 2. dio

Uz isprike na kašnjenju ovog nastavka, donosimo vam preostala rješenja nagradne igre sys.trek 2013 s konferencije CUC 2013.

11. nivo: Banner koji čuva tajne!

Kao što sam naslov govori, odgovor se nalazi negdje u slici. Kako sakriti nešto u jpg datoteci? "How to hide something in a jpeg" i malo "guglanja" navodi vas da skinete sliku na svoje računalo i promijenite joj ekstenziju u .zip pa raspakirate arhivu. Unutra se nalazi txt datoteka u kojoj piše:

Rješenje je: SysTrack2013game

Nivo X: Poremećaj u matrici! Možda je nestao nivo?

U ovom trenutku sudionici bivaju izbačeni iz uobičajenog slijeda nivoa. Trik se skrivao u redirekciji s prethodne stranice. Nakon što bi sudionik kliknuo "Beam me up" na 11. nivou izvršila bi se redirekcija na stranicu imena "/Rjesenje_nivoa_X_je_ST65DEF30987UZT765V4TRKML09I", te odmah iza toga redirekcija na stranicu "Nivo X".

Sudionici sa sporom internetskom vezom su profitirali jer su redirekciju mogli vizualno uočiti.

12. nivo: Gdje?

Slika se zove druženje, u naslovu je pitanje gdje. Posjetitelji portala za sistemce mogli su prepoznati stranicu čiji link stoji istaknut u desnom stupcu ovog portala.

Odgovor je sys.portal+ odnosno njegova adresa:

https://plus.google.com/108434066923574933475

13. nivo: Ime?

U naslovu je pitanje "Ime", a slika se zove stroj. Asocijacije su trebale navesti sudionike da pronađu stvarno ime stroja na kojem se nalazi poslužitelj nagradne igre. Dig, nslookup, host ili neka druga metoda vratila bi IP adresu iz koje je trebalo otkriti stvarno ime stroja na kojem se vrti poslužitelj.

Odgovor je bio c36.cloud.carnet.hr

14. nivo: Promakla vam je informacija?

Još jedan od nivoa kojem je rješenje vezano za CARNetove usluge. Ovog puta je iz asocijacije trebalo zaključiti da se radi o Arhivi službenih obavijesti. Rješenje je:

http://obavijesti.carnet.hr

Nivo Y: Koji broj na mobitelu ima osoba na slici?

Kako je nagradna igra prvenstveno bila namijenjena sudionicima CUC-a, ovaj nivo za njih nije trebao predstavljati veliki problem. Trebalo je na konferenciji pronaći osobu sa slike i pitati ga koji broj ima na zaslonu svog mobitela.

Na kraju je, od svih sudionika CUC-a, samo pobjednik nagradne igre uspio doći do ovog nivoa i otkriti rješenje. Kako ni on nije prošao sljedeći nivo, ovim završavamo šetnju po rješenjima nagradne igre sys.trek 2013 i veselimo se druženju i natjecanju na sljedećoj CARNetovoj korisničkoj konferenciji.

Vijesti: 
Sys.Trek: 
Vote: 
0
No votes yet