Šetnja po nivoima nagradne igre sys.trek 2013 - 1. dio

Na ovogodišnjem sys.trek-u CUC 2013 sudionike konferencije je već tradicionalno dočekala nagradna igra. Tridesetak sudionika je aktivno sudjelovalo u utrci za nagrade, ali poslužiteljski logovi rješavanja nivoa su pokazali da je igra privukla i pojedince koji nisu sudjelovali na konferenciji. Neki od njih su imali izvrsne rezultate. U svakom slučaju, organizacijski tim se nada da su se svi igrači, bez obzira na uspjeh, dobro zabavili.

S obzirom na iskazano zanimanje, ovdje ćemo u par nastavaka napraviti "walkthrough" kroz nivoe nagradne igre.

Kao što su sudionici već nakon par nivoa mogli vidjeti, nagradna igra je osim intelektualnih asocijacija zahtjevala i jedan nivo poznavanja web tehnologija i općeg znanja iz područja računarstva.

Nivo Priprema: Ime stroja je ...

Pokazni nivo. Naravno, ime stroja je Enigma.

Nivo pozor: Ako ima CARNetov logo vjerovatno ima veze s CARNetom!

Organizacijska struktura, obojana je samo osoba na vrhu organizacije - odgovor je Zvonimir Stanić.

Važno je napomenuti da su asocijacije mogli biti naslovi, imena slika i sadržaj na slikama. U ovom slučaju napomena za CARNetov logo vrijedi u svim sljedećim nivoima.

1. nivo: Problem?

Svaki sistemac zna - kada ima kakav problem s mrežom, konfiguracijom, opremom uvijek može nazvati CARNet helpdesk na broj 0800 CARNet ili u prijevodu traženo riješenje: 0800227638.

2. nivo: Rješenje je skriveno od očiju!

Iako slika pokazuje URI arhive prve ikada postavljene web stranice, stvarna asocijacija je trebala biti na činjenicu da u pozadini svega što gledamo preko naših preglednika stoji običan HTML kod. "Skriven od očiju".

Uvidom u kod stranice rješenje je: CMH987TR28A

3. nivo: Brojevi?

Naslov već daje naslutiti da možda ipak nije riječ o "običnim" brojevima, a zasigurno nije ni riječ o računskim operacijama. Uz malo mašte dalo se naslutiti da brojeve možda treba pretvoriti u neki drugi oblik. Pretvaranjem u heksadecimalni oblik dobiju se brojevi tipa:

DEAD:BEEF
BAD:C0FFEE
BAD:C0DE

poznate igre engleskih riječi izvedenih heksadecimalnim brojevima pri formiranju IPv6 adresa. Konačno rješenje je: ipv6

4. nivo: "It comes in the night and sucks the essence from your computers"

Naslov je moto Bacule - programa za pohranu sigurnosnih kopija podataka. Uz CARNetov logo rješenje je sys.backup. Naravno, da ne bi bilo tako jednostavno, onome tko je pokušao unijeti sys.backup ili sysbackup kao rješenje pojavila se poruka vezana za uređaj na slici. Na slici je kriptografski disk ili Jeffersonov disk, uređaj za kriptiranje poruka premještanjem slova. Dakle, rješenje treba kriptirati, a asocijacija ispod diska kaže rot13, što je enkripcijski algoritam koji je trebalo primjeniti. Postoje deseci online alata za to, a konačno rješenje je: flf.onpxhc

5. nivo: Pušten u divljinu?

Stručnjaci kažu da je ovaj virus zasigurno proizveden u elitnim laboratorijima i predstavlja vrhunac spoja moderne informatike i novog načina specijalnog ratovanja. Špekulacije o tome koliko se taj virus proširio na nuklearna postrojenja širom svijeta ostavit ćemo budućim analizama. Rješenje je ime virusa Stuxnet.

6. nivo: Neki izbornici rijetko se koriste, a na mobilnim platformama ih vjerovatno ni nema ...

Kada ste se zadnji put prosetali kroz menije svog preglednika i pogledali što se krije u kolačićima koje vam ostavljaju gotovo sva web sjedišta na koja naiđete? Jednostavnom pretragom izbornika mogli ste pronaći da na računalu imate kolačić koji ima vrijednost:
Rjesenje=Rjesenje_je_KLI87T67DF43AP

Android uređaji nisu baš blagonakloni prema korisnicima kada je u pitanju prikaz kolačića. Kroz javascript konzolu skripta alert(document.cookie) će vam rado prikazati kolačiće koje vam postavi trenutna stranica.

7. nivo: ?

Akademska kapa, CARNet i zadnja dva slova sustava za udaljeno učenje moodle? Odgovor je Loomen.

8. nivo: ?

Psić, panda, čudni znakovi i daske za surfanje (eng. board)?

Beagleboard, Arduino, Pandaboard su redom moderne platforme niske potrošnje, malih dimenzija i velikih performansi.

Naravno, iza upitnika se krije poprilično poznati Raspberry Pi.

9. nivo: ???????????

Slika se zove netstat.png, dakle prikazan je ispis otvorenih portova na poslužitelju. Što to sluša na portu 143 računala? Pa ako na portu 110 sluša dovecot onda je vjerovatno i na portu 143 isti servis. Rješenje je dovecot.

10. nivo: Rješenje je unutra!

Iako je na slici zgrada hotela Antunović u kojem se održavao CUC, rješenje niste trebali tražiti unutar zgrade nego unutar slike. Bilo koji program za prikaz exif tagova prikazao bi sljedeći tag:

Image Description = SysTrack 2013 - Rjesenje za 10. nivo je: ExifTag

Vijesti: 
Sys.Trek: 
Vote: 
0
No votes yet