Mogućnost neposrednog korištenja programa instaliranih na vlastitom računalu za rad s datotekama linux poslužitelja ustanove

Iskušenje:

Ne želite se odreći svojih omiljenih grafičkih obrađivača slika ili editora teksta, a želite vrlo jednostavno unositi novi ili obrađivati postojeći php ili html sadržaj ili slike direktno na linux web-poslužitelju, na kojemu čak niti nemate instaliran X-windowse niti ikakvo grafičko sučelje, onda je možda ovo pravo i brzo rješenje za vas.

Terminologija:

udaljeni_korisnik = kor. oznaka na linux poslužitelju
lokal_korisnik = kor. oznaka na osobnom linux računalu
server = ime poslužitelja ustanove
ustanova.hr = poddomena.domena ustanove.

Postupak:

Na osobnom linux računalu instalirate debian paket sshfs za montiranje udaljenog direktorija ili particije na proizvoljan direktorij na vlastitom računalu na stolu (navodno sshfs radi i s MS Windows):

sudo apt-get install sshfs

Nadalje kao običan korisnik na svom osobnom računalu kreirate direktorij za montiranje i kao takav na njega pomoću netom instaliranog sshfs-a montirate web direktorij s udaljenog linux računala (poslužitelja):

mkdir ~/web-ustanove
sshfs udaljeni_korisnik@server.ustanova.hr:/var/www ~/web-ustanove

(program će pitati za lozinku udaljenog_korisnika na poslužitelju ustanove). Time ste vrlo jednostavno mapirali udaljeni web direktorij na svoje računalo i datotekama u tom direktoriju (~/web-ustanove) pristupate bilo kojim programom na svom računalu, kao da se nalaze lokalno (u pozadini je zapravo aktivan sftp protokol). Obično će se kod prvog pristupa mapiranom direktoriju ispisati greška:

 failed to open /dev/fuse: Permission denied

To je zato što lokal_korisnik nije pridružen grupi fuse. Pridružite ga toj grupi na svom osobnom računalu sa sudo ili kao root na bilo koji od više načina, npr. naredbom:

 sudo usermod -g fuse  lokal_korisnik

nakon čega potrebno je lokalno se odjaviti (odlogirati) i ponovo prijaviti sustavu (ulogirati), da bi računalo prihvatilo promjenu (bez brige, to se uradi jednom za sva vremena).

Primjena:

geany ~/web-ustanove/www.ustanova.unizg.hr/index.php

Pokrenut će se grafički geany editor, ako je lokalno instaliran, (inače je izvrstan, editirani kod se vidi u tehnikoloru :-) ) i unutar njega datoteka index.php direktno s linux web poslužitelja koja se tamo nalazi u direktoriju /var/www/www.ustanova.unizg.hr/. Može se također pokrenuti i program gimp za obradu slika:

gimp ~/web-ustanove/www.ustanova.unizg.hr/slike/logo_ustanove.jpg

i.t.d. Nakon završenog posla pospremimo obrađivanu datoteku ili datoteke, ako ih je više (bit će ažurirane na poslužitelju) a mapirani direktorij se odmapira s naredbom fusermount:

 fusermount -u  ~/web-ustanove

Svaki idući put kad se ulogirate u sistem i montirate bilo koji udaljeni direktorij na lokalni imat ćete pristup i ovlasti nad svim datotekama tog udaljenog direktorija shodno pristupu i ovlastima udaljenog_korisnika na poslužitelju ustanove. Primjerice ako je udaljeni_korisnik u grupi www-data na poslužitelju ustanove, obično će moći pristupiti i obrađivati datoteke koje imaju pravo obrađivati webmasteri ustanove. I lokal_korisnik treba biti u grupi www-data, a naredba za montranje glasit će:

sshfs udaljeni_korisnik@server.ustanova.hr:/var/www ~/web-ustanove -o  gid=33

pa će datoteke koje se editiraju ući vlasništvo grupe www-data, ako je GID te grupe 33 (uobičajeni). Uostalom s naredbom:

id korisnik

dobijemo ispis npr.:

uid=1000(korisnik) gid=1000(korisnik) groups=1000(korisnik),24(cdrom),25(floppy),
29(audio),30(dip),33(www-data),44(video),46(plugdev),108(netdev),111(fuse),115(powerdev),116(scanner)

iz kojeg je vidljivo kojim grupama korisnik pripada.

Jednom riječju vrijede sve dozvole za datoteke glede pisanja i čitanja koje inače udaljeni_korisnik ima na linux poslužitelju. Izuzete su doduše tzv. sudo ovlasti (tj. ovlasti koje su upisane u /etc/sudoers datoteci poslužitelja), iz razloga, koji je već spomenut - za sshfs se ne rabi čisti ssh, nego puno ograničeniji sftp protokol.

 

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (2 votes)