Kako pretvoriti fizički PC u virtualni?

Virtualizacija je postala sastavni dio poslovanja, pa se već pri nabavi novih servera nastoji kupiti dovoljno memorije da bi računalo moglo podržavati nekoliko virtualnih mašina. U članku ćemo se dotaknuti Microsoftovih rješenja za prebacivanje fizičkog računala u virtualno. Na tržištu se može naći nekoliko takvih alata, ali ćemo spomenuti dva koja proizvodi Microsoft. Radi se o alatima Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2012 i Disk2VHD Tool.

Microsoft System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) je robustan sustav koji ne služi samo za pretvaranje fizičkog stroja u virtualni, već ima u sebi ugrađene mogućnosti upravljanja virtualizacijskim alatima kao što su Microsoft Hyper-V, VMware i sl. Radi se o komercijalnom proizvodu, kojeg si možda ne mogu svi priuštiti.

U članku ćemo se pozabaviti besplatnim alatom Disk2VHD koji je više korisnički orjentiran i definitivno nije zamjena za robusnog mu i svestranog kolegu. Ako ne želimo platiti licencu za SCVMM, a želimo reducirati broj fizičkih strojeva i smanjiti troškove hardveraja pravo rješenje je Disk2VHD. U osnovi radi se, kao što i samo ime sugerira, o alatu koji pretvara fizičke diskove u VHD (Virtual Hard Disk) diskove.

Tako kreiranim VHD diskovima se mogu stvoriti nove virtualne mašine, npr. koristeći Hyper-V, ili se mogu postojećim virtualkama dodjeliti kao drugi disk.
Disk2VHD dolazi u dva načina rada, GUI mod i Command Line mod, a u članku ćemo se baviti GUI modom.

Prije nego se počne sa radom obavezno je pogasiti sve pokrenute aplikacije.

Pri samom pokretanju Disk2VHD skenira računalo i traži sve fizičke diskove koji su dostupni za pretvorbu. Mrežni diskovi biti će izostavljeni.

System Reserved particija je boot particija na fizičkom stroju. Ako želimo da naš VHD bude butabilan moramo je uključiti u konverziju.
Također trebamo dodjeliti ime VHD datoteci (VHD file name), te možemo krenuti dalje i kliknuti Create.

Disk2VHD koristi Volume Shadow Copy Service (VSS) za obavljanje pretvorbe. To je moguće samo ako je aktivirana VSS usluga na fizičkom operacijskom sustavu. Proces pretvorbe kopira sve podatke iz logičkih diskova u VHD datoteku. Također se prekopiraju i neki sistemski podaci kao što su, IP adresa, MAC adresa, sigurnosni identifikatori (SID), i sl. Slika koju dobijemo spremna je za pretvaranje u virtualno računalo.

Disk2VHD radi sa Windows XP SP2, Windows Server 2003 SP1 na dalje, također podržava x64 operativne sustave. Za one koji žele saznati više, te skinuti i isprobati Disk2VHD na djelu, neka posjete ovaj link.

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
4
Vaša ocjena: Nema Average: 4 (1 vote)

Komentari

Zgodan alat za istu ovu stvar je i VMware Converter. Isto je besplatan, konvertira fizicku masinu u virtualnu, ali moze i raditi konverzije izmedju raznih formata virtualnih masina. Mana mu je ta sto radi samo s VMware-om, ali ako imate VMware platformu, definitivno preporucujem. Vrlo je jednostavan za koristenje jer je program napravljen u obliku wizarda.