Portugal prihvatio Open Document Format

Portugalska vlada je nedavno objavila popis otvorenih standarda kojih se namjerava pridržavati. Tu su svoje mjesto našli PDF, XML, XMPP, IMAP, SMTP, CALDAV i LDAP. No, od svih tih standarda je najzanimljiviji ODF, Open Document Format. O njemu se manje-više sve zna, radi se o prihvaćenom i otvorenom standardu za uredske aplikacije. Njega podržavaju i noviji Microsoftovi uredski paketi, iako je Microsoft uspio progurati vlastiti OOXML standard pri organizaciji ISO.

Mišljenja smo da je usvajanje standarda ODF pravi put kojim treba ići kod zamjene vlasničkih i zatvorenih standarda onima otvorenima. Jedino je njemački grad Minhen velikim naporima uspio napraviti tranziciju prema otvorenim standardima i Linuxu, dok drugima to baš i nije uspjelo (pa i u Njemačkoj). Kako i veliki Microsoft isporučuje svoj Office koji može raditi s ODF-om, nema razloga prijeći na taj format - praktički odmah. Hoćemo li uskoro snimati datoteke s nastavkom .odf umjesto .doc?

Portugalci planiraju uštediti 500 milijuna eura prelaskom na otvorene standarde i aplikacije, a možemo postaviti pitanje što bi u ovom trenutku jednoj Hrvatskoj značilo ušteda (primjerice) 10 puta manjeg iznosa?

Više možete pročitati na adresi:

http://www.h-online.com/open/news/item/Portuguese-government-goes-ODF-only-1753597.html

Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet