Njemački grad Freiburg odustaje od softvera otvorenog koda?

Freiburg, njemački grad od 250 tisuća stanovnika, razmatra da s 2300 računala radnika u javnim službama skine softver otvorenog koda, poglavito OpenOffice. Iako su izračunali da bi ih uporaba alternativnih uredskih paketa mogla stajati četiri puta manje od uporabe vlasničkih paketa, ni nakon 5 godina nisu uspjeli izaći na kraj s problemima.

Freiburg je 2007. godine odlučio prijeći na OpenOffice, jer su očekivali uštedu od oko 600 tisuća eura. No, ono što nisu očekivali su problemi u radu, uglavnom u uskladivosti sa Microsoftovim uredskim paketom. Svi dokumenti koji su morali biti slani izvan gradske uprave su morali biti u formatu Microsoftovog Office paketa, i obrnuto, svi su se dokumenti za daljnju internu uporabu morali konvertirati u format ODF (Open Document Format). Ovo vrijedi i za druge programe iz paketa, OpenOffice, Calc i Impress. Za ova dva programa je rečeno da imaju ozbiljne probleme u području performansi i stabilnosti.

Vlasti ne namjeravaju prijeći na LibreOffice ili novije inačice Open Officea (ovaj put pod kapom Apacheja), jer se boje daljnih neuskladivosti i razilaženja ova dva vrlo slična uredska paketa. Također, najkorišteniji program Writer, prema izvoru, posjeduje samo 80% funkcija koje su im potrebne u svakodnevnom radu.

Najveći razlog odustajanja je ipak nedostatak podrške viših instanci vlasti (regionalnih, saveznih i onih iz EU), jer osim Minhena, gotovo nitko ne rabi softver otvorenog koda u iole širim razmjerima.

Odluka još nije konačna, a hoće li biti saznat ćemo do ljeta 2013. godine.

http://www.linuxtoday.com/upload/german-city-says-openoffice-shortcomings-are-forcing-it-back-to-microsoft-121116113509.html

http://joinup.ec.europa.eu/news/lacking-support-other-administrations-freiburg-ends-use-open-source-office

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet