Bliži se kraj podrške za Windowse XP

Windowsi XP na tržištu su se pojavili krajem 2001. godine, te zasluženo nose titulu jednog od boljih opreracijskih sustava koje je Microsoft proizveo. Usprkos velikoj popularnosti XP-a, Microsoft je najavio obustavu podrške 8.travnja 2014. godine, to jest za točno 500 dana.

Razlog zašto mnogi još koriste XP vjerojatno leži i u katastrofalno lošem operacijskom sustavu Windows Vista, koji se je pojavio nakon Windowsa XP. Za Vistu mnogi kažu da bi bilo bolje za Microsoft da se nije ni pojavila.

Nakon 8. travnja 2014. Microsoft više neće brinuti o stabilnosti i sigurnosti sustava što će definitivno predstavljati probleme za brojne poslovne korisnike koji će na taj način biti prisiljeni preći na operacijski sustav novijeg datuma. Financijski trošak takvog prelaska na operacijski sustav novijeg datuma nećemo ni spominjati.

Procjenjuje se da XP i dalje egzistira na 40% računala u svijetu, a to u grubu znaći da ga koristi 500 miliona korisnika. Ostaje nam čekati da neki novi operacijski sustav bude tako dobro prihvaćen i toliko dugo zasupljen. Windowsi 7 se po broju korisnika približavaju XP-u, a ostaje vidjeti kako će korisnici prihvatiti kontroverzni Windows 8, koji je prilagođen tabletima i radu s ekranom osjetljivom na dodir.

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet