Open source militanti kongresmenu instalirali Linux?

Skoro nevjerojatno zvuči vijest da se uz pojam "otvoreni kod" vežu pojmovi "militanti" i "vandali", no čini se da se upravo ovakav presedan dogodio kongresmenu Michaelu Grimmu. Ovom su njujorškom republikancu provalili u ured i na sva računala instalirali - Linux! Pri tome su, naravno, pregaženi stari podaci. Navodno je backup napravljen nekoliko sati ranije, pa prave štete ni nema.

Kongresmen je izjavio da je "provala politički motivirana" i da "ovo nije napad na njega, nego na cijelu demokraciju i slobodne izbore". Političar kao političar, no mi vjerujemo da je ipak riječ o neslanoj šali političkih oponenata, ili fanatika slobodnog softvera. Zabavno je pomisliti kakvi su to "open source militanti": nose li majice s GPLv3 amblemom, imaju li tetovaže Tuxa i jesu li više za RedHat ili Debian? Možda im je ipak draži Ubuntu?

Cijela priča zvuči kao da je došla sa stranice The Oniona, ali nije. U svakom slučaju, nadamo se da će počinitelje uhvatiti. Brisanje tuđih povjerljivih podataka nije šala, sve da i jest u ime slobode softvera. Više na:

http://www.theregister.co.uk/2012/09/26/vandals_install_linux_on_congressman_office_computers/

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet

Komentari

Kad tu ne bi bilo elemenata kaznenog djela, cijela bi priča bila komična. Ako republikanci koriste Windowse, znači li to da demokrati koriste Linux? Čisto sumnjam. Zato baš i ne vidim smisao u ovom aktivizmu, osim ako se željelo poručiti da su republikanci na strani "krupnog kapitala". No tko onda financira demokrate?

Ispada da je to više nekakva zafrkancija, a u tom slučaju su isto tako mogli instalirati Linux i nekom demokratskom senatoru.

Što se slobode tiče, ona je ionako ograničena slobodom drugih, pa se u ime slobode ne bi smjelo drugima uskraćivati pravo na izbor.

Nadam se da se odsada Linux neće poistovjećivati s vandalizmom, kao što se izraz haker u medijima počeo upotrebljavati u negativnom kontekstu.