Promjene u certifikatima LPIC-2 i LPIC-3

Linux Professional Institute je objavio da je u suradnji sa stručnjacima iz računalne industrije i profesionalcima koji rade s Linuxom promijenio svoje certifikate LPIC-2 i LPIC-3. Od sada, certifikat LPIC-2 uključivat će saržaje iz LPIC-3 certifikata "Capacity Planning" i "OpenLDAP server essentials". Ispiti LPI-301 i LPI-302 će se spojiti u jedan, LPI-300, uz dodatak novih tehnologija koje su se u međuvremenu pojavile.

Nadalje, za sada je moguće dobiti certifikat LPIC-3 tako da položite bilo koji od od LPI-3XX ispita (uključujući stare LPI-303 i LPI-304 ispite, ili novi LPI-300 ispit).

Novi ispiti i certifikati će biti dostupni od proljeća 2013. godine (LPIC-2), odnosno ljeta 2013. godine (LPIC-3). Stari LPI-301 i LPI-302 ispiti bit će dostupni do kraja 2013.godine, kada će biti zamijenjeni novim.

Ukoliko već posjedujete certifikat LPIC-3, pogledajte URL http://www.lpi.org/linux-certifications/policies, gdje ćete saznati koliko vaš certifikat još vrijedi i kako ćete ga obnoviti. Ukratko, da bi vaš certifikat vrijedio, bilo bi najbolje da ga osvježite unutar 5 godina od sticanja, ili još bolje, unutar dvije godine. Ovo je veliki odmak od prijašnjeg statusa, kad ste certifikate LPIC imali neograničeno, odnosno u trajanju od 10 godina.

Kako Hrvatska ulazi u Europsku Uniju za nešto malo više od pola godine, ako imate želju raditi vani, požurite. Certifikati, za raziku od naše zemlje, vani vrijede više, ponekad čak više od razine formalnog obrazovanja. Sami odaberite tehnologiju koju ćete preferirati pri stjecanju certifikata.

 

 

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet