Kad printer poludi

Ako Vaš pisač iznenada „poludi“ i krene ispisivati besmislice sve dok ne ostane bez papira, vjerojatno je došlo do infekcije trojancem nazvanim Milicenso. Stopa detektiranja ovog trojanca je vrlo niska, no otkriva ga ispis besmislica. Primarni cilj ovog trojanca nije trošenje papira, već je napravljen da posluži kao ulaz za drugi malware. Put prijenosa su prilozi emailova, linkovi i sl.

Trojanac kreira i pokreće dropper EXE datoteku, koja kreira DLL fajl u “%System% folder”. Kodirana DLL datoteka kreira brojne EXE i DLL datoteke i potom pokušava otkriti je li okruženje za izvršenje datoteke virtualna mašina, javni malware sandbox ili slično.

Odmah nakon otkrivanja ovog trojanca, otkriven je još jedan zlonamjerni program koji radi sličnu štetu, nazvan je W32.Printlove. Ovdje je riječ o crvu koji inficira računala u lokalnoj mreži koristeći ranjivost koda u Microsoft Windows Print Spool servisu. Ranjivost ima oznaku CVE-2010-2729, te je već zakrpana 2010. godine.

Problem iznenadnog aktiviranja pisača može se pojaviti nakon neuspješnog pokušaja W32.Printlove da inficira računalo s Windowsima XP u lokalnoj mreži. Crv šalje ciljanom računalu zahtijev za ispis koji koristi spomenutu ranjivost. Ako pokušaj bude uspješan, kopija malvera se smiješta u sistemski direktorij Windows-a i zatim se izvršava.

Međutim, ako je sustav zakrpan i tako siguran od iskorištavanja ranjivosti CVE-2010-2729, kopija crva nalazi se u %SystemRoot%\system32\spool\printers kao nasumično nazvana .spl (Windows Printer Spool) datoteka. Računalo ovu datoteku interpretira kao novi zahtijev za ispis i daje instrukcije mrežnom pisaču da ispiše sadržaj datoteke, trošeći tako papir i toner pisača.Crv povremeno pokušava inficirati druga računala, pa se incidenti s ispisom ponavljaju. Otkrivanje izvora problema može biti komplicirano kada je u pitanju višestruka infekcija u mreži.

Više o ovom problemu pročitajte na Symantecovim stranicama, gdje možete pogledati i video uradaka poludjelog printera.

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet