Objavljen prvi broj časopisa "Libre!"

Objavljen je prvi broj elektroničkog časopisa "Libre!", koji u podnaslovu nosi naziv "časopis o slobodnom softveru". Ono što ga izdvaja iz mnoštva drugih slične tematike je činjenica da je nastao u susjedstvu, točnije u Novom Sadu. Izdavač je tamošnji Linux User Group - LUGoNS (http://www.lugons.org), koji je i inače vrlo proaktivan LUG: sljedeće godine planiraju održati lokalnu konferenciju BalCCon. Časopis možete pronaći i skinuti na adresi http://libre.lugons.org.

Što u prvom broju piše? Naglasak je stavljen na recenziju novog Ubuntu Linuxa 12.04, Precise Pangolin. Primjenu Linuxa u poslovnom okruženju je predstavio prikaz LibreCAD-a i ADempiere ERP-a, a nastavljena je člankom o programu Sweet Home 3D, namijenjenom vizualizaciji interijera i eksterijera.

Ostatak časopisa popunjavaju manje ozbiljne teme, vijesti pa i vicevi. Vrijedi spomenuti da je dan potpun  pregled zbivanja u regiji, a posebno je mjesto zauzeo prikaz upravo održanih Dana otvorenih računarskih sustava (DORS/CLUC 2012) u Zagrebu. Objavljen je intervju s predsjednikom HULK-a i organizatoricom DORS/CLUC konferencije, Ivanom Guštinom i Jasnom Benčić.

Sve u svemu, časopis je dobrodošlo osvježenje u svijetu otvorenog računalstva i Linuxa u regiji. Malu ćemu zamjerku uputiti na prijelom časopisa i čudan odabir formata (položeni, landscape), ali s obzirom da smo svjesni koliko je truda potrebno da se skupi materijal i činjenice da je ovo prvi broj, skloni smo im progledati kroz prste.

Nadamo se da se entuzijazam neće istopiti, te da ćemo sljedeći broj ugledati vrlo brzo.

 

Vijesti: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)