Objavljen Apache OpenOffice 3.4 - je li zakasnio?

Uredski paket Apache OpenOffice je svoj život započeo pod imenom StarOffice, koji je proizvodila tvrtka StarDivision. Nakon što ga je kupio Sun, a potom veliki Oracle, 2011. godine je doniran neprofitabilnoj organizaciji Apache Software Foundation (ASF), koja nam, između ostalog, već godinama daje izvrstan HTTP poslužitelj Apache.

Ovo je prvo izdanje OpenOffice paketa pod kapom ASF-a, pa je stoga važno zbog utvrđivanja činjeničnog stanja. Transplantacija softvera od Oraclea na ASF je očigledno uspjela, no je li to sve skupa sada bitno?

LibreOffice, forkani projekt, zaživio je u trenutku kada je Oracle preuzeo OpenOffice. A zbog čega: radi bojazni da će Oracle ugasiti ili ograničiti projekt. LibreOffice se nalazi u svim važnijim distribucijama, a povukao je sa sobom većinu developera i vrlo dobro radi. Postavlja se pitanje smisla još jednog projekta koji je praktički identičan drugome. Istina, u svijetu Open Sourcea postoji mnogo projekata koji su konkurencija jedni drugima. Neka cvjeta tisuću cvjetova, to nikada nije bio problem.

Problem je što je ovo jako složen projekt, bitan za mnoge, kako za male korisnike, tako i za tvrtke. Bilo bi bolje ujediniti snage i napraviti jedinstven paket, kad alternative već postoje: Abiword, KOffice, Google Docs...

Hoće li se ujedinjavanje dogoditi, ostaje za vidjeti. A možda ni ne treba čekati razrješenje, mnogi komentatori na blogovima i forumima smatraju da je Apache jednostavno zakasnio. I mi smo skloni tome mišljenju...

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet