Osnovne informacije za sistem-inženjera

Osvježeno: 3.12.2012.

Na početku suradnje, srdačno Vas pozdravljamo, te Vas ukratko želimo podsjetiti što u odnosima s CARNetom znači Vaše imenovanje za CARNet sistem-inženjera. Više informacija o funkciji CARNet sistem inženjera pročitajte informacije na adresi:

URL: http://www.carnet.hr/ustanove_clanice/carnet-sistem-inzenjeri

Za komunikaciju s ostalim CARNet sistem-inženjerima otvorena je distribucijska lista sistemci@carnet.hr, i pozivamo Vas da na njoj aktivno sudjelujete.

Lista je namijenjena isključivo za obavještavanje, te međusobno komuniciranje CARNet sistem-inženjera. CARNet neke obavijesti distribuira isključivo putem te liste. Sva Vaša pitanja i sugestije odgovornim osobama u CARNetu možete slati na elektroničke adrese objavljene na našem webu ili se možete direktno obratiti Službi za ustanove članice , koja će pokušati odgovoriti na Vaše pitanje ili Vas uputiti na pravu osobu ili službu. U slučaju bilo kakve nedoumice kome se obratiti, prva adresa je Služba za ustanove članice.

E-mail Službe za članice je:

szc@carnet.hr

a telefon je:

01/6661-630

Također, sa svim službama možete komunicirati i direktno, odnosno do dodatnih svježih informacija možete doći na dolje navedene načine.

 

Portal za sistemce

Do mnoštva informacija koje će Vam sigurno pomoći u svakodnevnom radu možete doći preko Portala za sistem-inženjere, a možete se i sami uključiti u njegov rad. Portal se redovito osvježava, a nalazi se na web adresi:

http://sistemac.carnet.hr

 

Helpdesk za sistem-inženjere (sys.help)

Za tehnička pitanja, pomoć oko operativnog sustava Debian Linux CARNetovog poslužitelja i hardverske probleme u radu CARNetovog poslužitelja možete se obratiti CARNetovom Helpdesku za sistem-inženjere preko e-maila na adresu:

syshelp@carnet.hr

ili preko RT web sucelja:

http://syshelp.carnet.hr/

Sustav pomoći je dodatno podijeljen na više razina, tako da probleme s hardverom možete prijaviti na adresu hardver@carnet.hr, dok problem s CARNetovim programskim paketima na adresu paketi@carnet.hr. Ukoliko ste u nedoumici, slobodno rabite syshelp@carnet.hr.

Kako bi u potpunosti mogli iskoristiti ovaj, ali i druge CARNetove servise, snažno nagalašavamo da odmah podesite svoj AAI@EduHr identitet prema uputama na adresi:

http://www.aaiedu.hr/kako_hredupersonrole.html

U atributu hrEduPersonRole mora stajati «CARNet sistem-inženjer». U isti atribut možete dodati i eventualne druge Vaše funkcije na ustanovi (npr. CARNet koordinator).

 

AAI@EduHr tim

Podrška za AAI@Edu sustav je odvojena, i može se dobiti preko e-mail adrese:

paketi@aaiedu.hr

 

Mrežna povezanost institucije na Internet

Ukoliko imate problema u mrežnoj povezanosti Vaše institucije, možete se javiti direktno NOC-u (Network Operating Centeru) na e-mail:

mreza@carnet.hr

ili na telefonski broj

01/6661-780 (NOC dežurni)

 

Obrazovanje sistem-inženjera

U svakoj profesiji obrazovanje je važno, a pogotovo u IKT području. Za imenovane sistem-inženjere CARNet priprema razne tečajeve, seminare i radionice. Postoji mogućnost i sticanja komercijalnih certifikata poput CCNA i LPI. Više informacija možete dobiti putem e-mail adrese:

cnsi@carnet.hr

 

Virtualni poslužitelji

CARNetova usluga virtualnih poslužitelja (VPU) je namijenjena ustanovama sa malim brojem korisnika. Nakon uspostave virtualnog poslužitelja (za što je nužno javiti se Službi za članice), možete rabiti slijedeću e-mail adresu za komunikaciju sa timom za održavanje VPU usluge:

vpu@carnet.hr

 

Kategorije: