Biste li imali Linux na poslužitelju da ne postoji usluga sys.help (zanemariti AAI)?

Ne, linux me uopće ne zanima. Težak je i ne volim ga!
0% (0 glasova)
Nerado, samo zbog potreba posla ili politike u firmi.
0% (0 glasova)
Vjerojatno, ali tek kad završim neki tečaj i steknem iskustvo.
15% (4 glasa)
Da, svakako, snalazim se u linuxu. Odličan je.
85% (22 glasa)
Ukupno glasova: 26

Komentari

ova anketa me jako zabrinjava.

je li ovo nekakva najava ukidanja syshelpa?

 

Nadam se isto da ovo nije nešto u pravcu zatvaranja heldpeska. Po mojem skromnom mišljenju bez obzira na iskustvo svi sistemci trebaju "drugo mišljenje" od kolega pa i tako helpdeska. Neko centralno mjesto za razmjenu problema i rješenja. Teško je u tome moru servisa "biti unutra" u svakom trenutku. Neke stvari ne konfiguriramo tako često da baš znamo napamet sve opcije. Iskustvo tu pomaže ali ubrzano se sve mijenja i oko konfiguracija i uvijek dobro dođe savjet.

Anketa je samo ono što i jest: anketa. K tome većini i nije baš zanimljiva, samo 9 glasova od 200 otvaranja...

Možda se ustručavaju iskreno odgovoriti. Na anketu se javili samo tvrdokorni Linuxaši :) Ne znam ali ne vidim dugoročno bolje rješenje od Debian Linuxa po stabilnosti i skalabilnosti. Linux je integriran u Smart opremu  u dosta mrežne opreme i zapravo vrti to sve. Sada što su čiji afiniteti to je druga stvar. Održavanje sve ga toga se komplicira jer su zahtjevi sve veći i treba sve više toga znati. To je ona stara boljka sistemaca da se svi bavimo svime..a serveri bujaju..nas sve manje. Šteta da nas je  teško animirati u dovoljnom broju za razmjenu iskustava i mišljenja, znam da smo svi kratki sa vremenom..ali nemamo alternative

Kad sam imao jedan Linux, svejedno desktop ili poslužitelj, veselio sam se kad sam mogao instalirati novi Apache ili novu inačicu OpenOffice-a.

Danas kad brinem za veći broj desktopa i poslužitelja, volim kad mogu birati koliko često idu ažuriranja. Chef/Ansible olakšava stvar, ali koliko ima različitih tipova konfiguracija, toliko puta treba sve barem pogledati. Zato volim LTS, a ne volim Microsoftove feature updateove. Zato Debian, jer Archlinux može na bleeding edge desktop, ali ako svaki drugi dan imate mogućnost instalirati novi kernel i hrpicu drugih paketa, ako ništa drugo, trošite svoje (ili radno) vrijeme "lopatajući snijeg po autocesti" na kojoj će se ionako otopiti jer je posipana s dovoljno soli.

Ubuntu već godinama ima 6-mjesečni ciklus novih izdanja, relativno nedavno je Microsoft prešao na isti tempo za svoja feature ažuriranja, to je isto od inačice 10 prihvatio i Oracle za Javu, LTS ciklus im je 3 godine. Uvijek će negdje postojati bleeding edge desktop s preferencijom za rolling release ažuriranja odmah i sad, ali produkcija, bilo poslužiteljska ili klijentska od 20, 200 ili 2.000 klijenata preferira što manje posla, a to znači - sigurnosna ažuriranja redovno, ostalo - što rjeđe - to bolje, to manje posla.

Lagano pitanje za kraj - čemu instalirati svaki drugi dan novu inačicu kernela ako reboot računala ide jednom svaka tri mjeseca (ili rjeđe)?

Ne moraš stalno mijenjati kernel, osim ako izmjene ne rješavaju neki sigurnosni propust. U davna vremena smo bili ponosni ako je uptime servera bio preko 365 dana! Tako dug uptime je značio da sve radi kako treba, da dobro brineš o serveru. Danas je tempo izdavanja zakrpa ubrzan, pa je i uptime nužno kraći. Što se može.

bilo bi mi puno teže sam tražiti na internet-u nekakav savjet kad zapnem. U linuxu, bez obzira na iskustvo kad tad zapnem, puno rjeđe zapinjem što se iskustvo gomila, ali po Marfijevom zakonu zapet ću jedanput u 3 godine baš onda....kad je to "najzanimljivije".

Bez obzira na prosječno veću kopleksonst administriranja u odnosu na "NEXT..NEXT.....eventualno poneka skripta....." sustave , teško bi se odlučio napustiti linux.