Kontroverze s Windowsima 10

Dok smo se odmarali, pojavili su se Windowsi 10 i odmah izazvali gomilu protesta. Korisnicima verzija 7 i 8 nudi se "besplatan" upgrade, ali treba požuriti jer je "poklon" vremenski ograničen. Korisnici koji su pristali na ponudu uskoro su uvidjeli da novi Widowsi generiraju ogroman mrežni promet. Radoznalci su pokrenuli istragu i pronašli zanimljive stvari.

Prije svega, mnogi se pitaju što je s "devetkom"? Zašto je Microsoft odlučio preskočiti jedan broj u razvojnoj liniji? Opći je konsenzus da Osmica nije postigla uspjeh koji je očekivan, jer je donijela previše promjena koje korisnici nisu dobro prihvatili. Preskakanjem devetke sugerira se kako je napravljen velik odmak od tog neuspjeha.

Pa hajdemo vidjeti koje novosti donosi desetka. Najprije je otkriveno da se za distribuciju koristi torrent tehnologija. Svatko tko instalira desetku postaje, bez svog znanja, još jedno čvorište s kojega i drugi mogu skinuti desetku. Zaboga, pa ljudi plaćaju svoj mrežni promet, s kojim pravom Microsoft bez pitanja koristi taj promet u svoje svrhe? Brzo je otkriveno da se ta "opcija" može isključiti, što su spretniji korisnici i napravili. A što je s ostalima?

Korisnik koji je na more otišao sa stickom i pretplatom na 1 GB podatkovnog prometa zvao me s plaže, pitajući kako je moguće da je napravio preko 3,5 GB prometa, kad je samo čitao poštu? To je otprilike veličina instalacije novih Windowsa, pa sam ga pitao da li je možda instalirao Windowse 10? Odgovorio je su mu se sami instalirali iako nije potvrdio da ih želi instalirati. To nas dovodi do druge kontroverze. Čini se da je korisnik imao uključenu automatsku instalaciju zakrpa, pa ga onda valjda i ne treba pitati da li želi instalirati novu verziju Windowsa? Potvrda za to se uskoro pojavila u obliku članka koji potvrđuje ovu pretpostavku. Microsoft je na upit odgovorio da se instalacijske datoteke skinu s mreže i bit će spremne su za instaliranje, kad se korisnik jednom odluči za to. Ajme ljubaznosti prema korisniku?! A što ako korisnik nikad ne odluči instalirati desetku? Potrošen mu je mrežni promet i prostor na disku za nešto što mu ne treba! Čini se da je Microsoft odlučio da korisnike ne treba pitati za mišljenje, jer ljudi, kad imaju priliku birati, biraju pogrešno! Zar to ne podsjeća na SF antiutopije?

Najveće je napade desetka doživjela od strane zagovornika privatnosti. Oni su vrlo oštri u napadima, tvrde da vlada više ne mora provaljivati u naše stanove dok nismo kod kuće da bi instalirala bube za prisluškivanje. Sada te bube sami unosimo u svoje stanove, u obliku pametnih telefona i računala s Windowsima 10. Sve je upakirano u uslugu koju želimo i koju ne možemo odbiti, a onako usput dajemo svoju intimu nekome na raspolaganje. Ovakav oštar napad traži argumentaciju. Čini se da ima nešto u tome, naime s desetkom dolazi softver nazvan Cortana, kojem se mogu zadavati glasovne naredbe. Kao, Cortana, pokreni Outlook i otvori novu poruku za Marka. Super, više ne moramo klikati. No takva usluga prije svega znači da je mikrofon cijelo vrijeme uključen. Cortana koristi bazu glasova koja je u oblaku, pa se tako i ono što mi govorimo šalje u taj oblak, kako bi nam se "pružila bolja usluga". Zagovornici privatnosti kažu da je u desetku ugrađen i key logger, softver koji u oblak šalje sve što tipkamo na računalu.

Tehnički potkovani, napredni korisnici traže načine da se te špijunske funkcije isključe. Pronašli su ih, poisključivali sve što se moglo, da bi ustanovili da Windowsi i dalje šalju neke informacije u mrežu.

Onda je stigla vijest da će Microsoft imati moć deinstalirati s naših računala nelegalan softver! Sada je zaista vrijeme da se zapitamo tko je vlasnik naših računala? Microsoft, jer on sada instalira i deinstalira sofver, snima naše razgovore, prikuplja podatke, a sve bez pristanka korisnika?

Zagovornici prava na privatnost upozoravaju da stiže još jedna prijetnja: Internet of things. Ubuduće će nas prisluškivati naši hladnjaci, brave na vratima i kojekakvi senzori, koji će podatke slati u Mrežu. Netko će imati moć nad nama, znati će kada smo u kući, koje TV programe gledamo, što nam je u hladnjaku, tko nas posjećuje. Vrli novi svijet kuca na vrata, a mi se pasivno pokoravamo.

Dakle po povratku s odmora našli smo mnoštvo zanimljivog štiva za čitanje. No intrigira nešto što nismo našli u novinskim natpisima. Dok jedni tvrde da je to što donose Windows 10 "nova norma", pa makar im se to i ne sviđa previše, nitko se nije zapitao što Windowsi 10 znače u poslovnom okruženju? Zamislite da radite za tvrtku čija pozicija na tržištu ovisi o čuvanju poslovnih tajni. Zamislite da radite za neku državnu instituciju koja je obavezna čuvati tajnost na primjer osobnih podataka građana. Što za vaš posao znači unošenje u urede računala s Windowsima 10? Odgovorite sami.

Osobno, nisam instalirao "desetku", a po svemu sudeći niti neću. Osim ako to Microsoft ne učini sam, ne pitajući me za mišljenje.

Trebalo bi imati na raspolaganju mali lab, testno okruženje, pa na jedno računalo instalirati Windowse 10 i onda presretati mrežni promet, analizirati ga, te tako ustanoviti što je od svega navedenog istinito. No ako je i pola od toga istina, vrijeme je da se zabrinemo i iskažemo svoje protivljenje. Ako korisnici nisu dobro prihvatili Osmicu, što će tek biti s Desetkom?

Vijesti: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (3 votes)

Komentari

Čuvaj se Microsofta i kad darove nosi!

Da parafraziram jednu dobro sročenu izreku : " Dok ti radiš na sebi  (odeš na odmor) , oni rade na tebi". Tako su me neke kolege dočekale nakon odmora sa pitanjima: " Da li da prihvatim ono za Windows 10". Dok su mi neki ponosno javili da su prihvatili Windows 10 te " da im je super".

Najbolje je što sam čuo da upgrade na Windows 10 radi  i "na  crno" verzijama što onda znači da se ušlo očito "u proces legalizacije".

Nakon velike nadogradnje zakrpa  računala sa Windows 7  u rač. učionici na svima se pojavila "reserve win 10" opcija u "Windows update" tab-u. Inače u trayu kod sata se isto pojavila opcija "get Windows 10", tako da svaki neupućeni korisnik sa admin pravima može instalirati "desetku".

 

Korisnik koji je na godišnjem nehotice pokupio "desetku", javio mi je kako je dobio mastan račun za data promet: umjesto 50 kn koliko obično plaća, sad ga to košta 550 kn. Tako je to kad te Microsoft časti.

Navodno se sve to "spušta" polako i na WIndows 7 i 8:

http://www.forbes.com/sites/gordonkelly/2015/10/09/windows-10-worst-features-installed-on-windows-7-and-windows-8-again/

http://arstechnica.com/information-technology/2015/08/microsoft-accused-of-adding-spy-features-to-windows-7-8/

Ako sam dobro razumio neke komentatore sve ovo nije nikakav problem - promijeni se oko 30-tak postavki u Windowsi9ma i drastično se smanji komunikacija :)

http://www.howtogeek.com/224616/30-ways-windows-10-phones-home/

http://www.index.hr/vijesti/clanak/microsoft-nitko-ne-moze-zaustaviti-automatsko-spijuniranje-u-windowsima-10-/853450.aspx

 

Izgleda da te postavke nije baš tako lako isključiti. Evo prenosim vijest sa jednog domaćeg portala.

Nego na izvornom članku na kojeg se poziva index.hr ima jedan sjajan komentar kojeg ću citirati:

 

"eprinceQuestions:
1) Why does Microsoft get to use my computer and my internet for its benefit without paying me?
2) Why does Microsoft get to use my internet bandwidth and cause my data usage to increase, especially if I am subject to a data cap, without compensating me?eprinceQuestions:
"