Linus Torvalds kandidat za milenijsku tehnološku nagradu 2012.

Finska Tehnološka Akademija (Technology Academy Finland) objavila je ovogodišnje leaurate za prestižnu Milenijsku tehnološku nagradu. Kandidati su Linus Torvalds i Shinya Yamanaka. Nominacija Torvaldsa je priznanje za doprinos kreiranju jezgre operacijskog sistava Linux i velik utjecaj na razvoj proizvoda otvorenog koda. Yamanaka je kandidiran zbog svog medicinskog radana stanicama iz ljudskog organizma koje se mogu pretvoriti u razne vrste tkiva, što je posebno korisno u radu s matičnim stanicama embrija. Dobitnik velikog priznanja bit će poznat na svečanoj ceremoniji koja se održava  u Helsinkiju 13. lipnja.

Priznanje Torvaldsu dolazi dvadeset godina nakon što je javnosti skromno objavio da radi na operacijskom sustavu koji danas poznajemo kao Linux, a koji je dobio ime po svom začetniku. Od njegove rečenice „Ovo mi je samo hobi, neće biti ništa veliko i profesionalno kao GNU“ do ovog priznanja, prevaljen je velik put. Podsjetimo samo da tri četvrtine robnih burzi svijeta koristi Linux, a tu su i Amazon, Google, Facebook, Twitter, koji su bazirani na njemu, zatim bankomati i drugi uređaji koji su od ključnog značaja za poslovanje, pametni telefoni, Ubuntu koji ga donosi na stolna računala i drugi. Tko zna što će biti za 20 godina, zato gospodine Torvalds držimo palčeve 13. lipnja.

Inače, Finsku Tehnološku Akademiju partnerskim su odnosom osnovali finska država i finska industrija s ciljem promoviranja istraživanja, razvoja i inovacija koje unapređuju kvalitetu života i smanjuju strah od tehnoloških promjena do kojih neminovno dolazi iz dana u dan. Nagrada se dodjeljuje od 2004. godine, fond dobitka je miliun eura, a dodjeljuje se svake druge godine. Nagrada je već dodjeljena istraživačima koji su doprinijeli razvoju IT tehnologije. Na primjer, 2004-te Sir Timothy Berners-Lee dobio je nagradu za razvoj onoga što danas zovemo World Wide Web.

Više o samoj nagradi, te prošlim i ovogodišnjim leauratima pročitajte ovdje.

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet