Intel predstavio svoj do sada najjači SSD disk

Intel je 12. travnja predstavio novi disk, naziva SSD 910. Zasnovan je na flash memoriji i nudi najveći kapacitet diskovnog prostora koje je do sada ova kompanija ponudila. Dostupan će biti u verzijama kapaciteta 400 i 800 GB. Dosadašnji Intelov rekorder bio je model SSD 320 sa kapacitetom 600 GB.

SSD 910 je napravljen kao PCI kartica, što omogućuje laku instalaciju. Brzina čitanja podataka je 2GB, a pisanja 1GB u sekundi, što omogućuje 180.000 ulazno izlaznih operacija u sekundi (IOPS). U Intelu tvrde da će novi disk biti štedljiv i ekonomičan, da će moći zamjeniti nekoliko čvrstih diskova od 15K rpm i tako uštedjeti i na prostoru i potrošnji energije. Također dolazi sa novim firmverom, koji smanjuje greške prilikom čitanja i zapisivanja podataka, te smanjuje latenciju. U Intelu kao dokaz kvalitete nude test kojim deset puta na dan zapune disk podacima, i tako 5 godina, što po njima predstavlja poboljšanje izdržljivosti od trideset puta.

910 je namjenjen prvenstveno data centrima koji imaju potrebu za visokim performansama. Cijena modela od 400 GB bit će 1,929$, a modela od 800 GB 3,859$, uz petogodišnju garanciju. Diskovi će biti u prodaji krajem godine.

Još valja napomenuti da SSD 910 nema mogućnost konfiguriranja kao bootable drive.

Nova generacija SSD diskova će besumnje znatno poboljšati performanse poslužitelja. A mi ćemo pričekati da cijene padnu, prije nego ih počnemo koristiti.

Izvorni članak Intelovog predstavljanja možeta pronaći ovdje, a dodatne specifikacije ovdje.

Vijesti: 
Vote: 
4
Vaša ocjena: Nema Average: 4 (1 vote)