Windows Sysinternals

ToolsSysinternals website osnovali su Bryce Cogswell i Mark Russinovich, kako bi što većem broju korisnika predstavili svoje napredne sistemske alate i tehničke informacije. S vremenom na site su postavljeni forum, blogovi i treninzi, a sve kako bi svoje znanje i višegodišnje iskustvo podijelili sa drugim korisnicima.

Sysinternals alati služe za upravljanje, dijagnostiku i rješavanje problema na Windows sustavima i aplikacijama, a omogućuju rad na lokalnom ili udaljenom računalima. Svojim snažnim i raznolikim alatima namijenjeni su prije svega sistem i mrežnim administratorima u obavljanju svakodnevnih zadataka ili u rješavanju specifičnih problema, dok će svojom jednostavnošću korištenja i intuitivnim sučeljem svoju primjenu naći i kod kućnim korisnika.

Na stranicama Sysinternalsa nalazi se više od 60 alata, podijeljenih u 6 cjelina. Popis alata, zajedno sa opisom svakog i detaljnom dokumentacijom i načinom uporabe možete pronaći na Index stranici.

File and Disk UlitilyFile and Disk Utilities – alati za nadgledanje pristupa diskovima i datotekama Security UtilitiesSecurity Utilities – alati za otkrivanje i brisanje rootkitova i spywarea, razni security konfiguratori
Network UtilitiesNetworking Utilities – mrežni alati pokrivaju sve od provjeravanja konekcija do analizatora sigurnosti pristupa resursima System informationSystem Information – alati za prikaz korištenja računalnih resursa
Process UtilitiesProcess Utilities – skup alata koji prate pokrenute procese, što rade i koje resurse koriste Miscellaneous UtilitiesMiscellaneous Utilities – razni alati u koje spadaju registry editori, debugging alati, konverteri izmedju različitih brojevnih sustava i sl

Svi alati koji se nalaze na stranicama su freeware i mogu se besplatno koristiti za osobne potrebe. Više o licenciranju i pravilima korištenja možete pročitati na stranicama Software License i Licensing FAQ.

Bryce Cogswell i Mark Russinovich 1996.g. osnovali su tvrtku Winternals Software LP. Na Wininternals stranicama nalazili su se besplatni alati namijenjeni administriranju i nadgledanju MS Windows računala, te komercijalni data recovery software.
Microsoft je 2006.g. postao vlasnikom tvrtke Winternals a osnivači Bryce i Mark trenutno rade u Microsoftu kao software developeri.
Mark Russinovich koautor je nekoliko knjiga, između ostalih i „Inside Microsoft Windows 2000“ i „Microsoft Windows Internals“. 2005. g. otkrio je i objavio rootkit koji se bez znanja korisnika instalirao na korisnikovo računalo umetanjem Sony BMG audio CD-a. Tim objavljivanjem pokrenute su mnogobrojne tužbe protiv Sonya zbog narušavanja privatnosti.

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet