Predstavljen SQL Server 2012 RTM

Microsoft je 6.ožujka objavio RTM (Release to manufacturing) verziju SQL Servera 2012, kodnog imena Denali. Evaluacijska verzija dostupna je za korištenje, a zaključna verzija trebala bi biti dustupna od 1.travnja. (Nadajmo se da nije šala!)

Neke svjetske kompanije već su počele koristiti SQL Server 2012, na primjer Volvo i LG Chemicals. Iz Microsofta navode da je korisnicima koji odaberu SQL Server 2012 dostupan sustav hardverskih i softverskih partnera, koji razvijaju rješenja za razne scenarije upravljanja podacima.

Server 2012 dijelom je razvijen u Srbiji, u Microsoftovom razvojnom centru u Beogradu, koji je jedan od četiri takva u cijeloj Europi.

Osnovna i rekao bih glavna novost odnosi se na to da je SQL Server 2012 cloud-ready, prilagođen za rad u privatnom ili javnom oblaku. Ostale novosti su vezane za servis Fast Track, kao što su Always On i xVelocity. Always On osigurava stalnu dostupnost i disaster recovery, dok xVelocity povećava prostor za čuvanje podataka odnosno omogućuje bolju analitiku. Always On podržava karakteristike mirroring, npr.: brzi failover, Non Sharing Storage, ali i nove funkcionalnosti: Virtualne adrese za brzi failover, višestruke sekundarne replike i dr.

Novi SQL server 2012 omogućuje brzo konvertiranje podataka u željeni format bez obzira na veličinu ili vrstu. Novost je i SQL Server Data Tools, integrirano razvojno okruženje uz offline i online način rada i mogućnost deploymenta bilo na SQL server ili na Azure platformu. Windows Azure je fleksibilna cloud platforma koja omogućuje brzu izgradnju, implementaciju i upravljanje aplikacijama na globalnoj mreži. Omogućuje izgraditi aplikacija pomoću bilo kojeg programskog jezika.

Brojne su druge novosti u SQL Serveru 2012, dodjeljivanje prava, upravljanje rolama i dr., a detaljnije informacije kao i dostupnu verziju za download možete naći na ovom linku.

SQL Server 2012 će biti dostupan u više verzija, postojeće Enterprise, Standard i potpuno nova Business Intelligence. Bivša Datacenter verzija sada postaje Enterprise, dok Workgroup verzija postaje Standard i Standard for Small Business. Standard verzija pokriva uobičajene funkcinalnosti poput OLTP-a, osnovne analitike i izvještaja, programibilnosti i upravljanja sustavom (SSMS) sa najviše 16 CPU jezgri, kao i AlwaysOn funkcionalnosti u osnovnoj i naprednoj verziji. Potpuno nova Business Intelligence verzija nalazi se u sredini i uključuje napredne tehnologije za upravljanje sustavom (Data Quality Services i Master Data Services), Power View i PowerPivot tehnologije kao i poslovne Business Intelligence alate: semantičke modele i podršku za naprednu analitiku nad podacima. Enterprise verzija obuhvaća sve do sada navedeno, kao i dodatnu funkcionalnost vezanu za skladištenje podataka (Data Warehousing) i unapređene sigurnosti.

Microsoft uvodi novi način licenciranja, po procesorskim jezgrama. Detalje od licenciranju i cijenama predstavljenim za Američko tržište pričitajte ovdje.

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet