Španjolska pokrajina Extremadura prelazi na Linux

Španjolska autonomna pokrajina Extremadura namjerava na sva računala u javnoj upravi instalirati slobodni softver. Umjesto vlasničkog softvera, odabrali su lokaliziranu verziju Debiana. Do kraja 2012. trebalo bi obaviti instalaciju na 40.000 računala.

Nakon francuske žandarmerije, koja koristi Linux na 90.000 računala, bit će to druga po veličini migracija na slobodni softver u Europi. Na trećem mjestu je njemački grad Munchen sa 14.000 instalacija.

Voditelj informatike, Teodomiro Cayetano López, izjavio je za časopis Publico kako "desktop OS treba biti stabilan, lak za korištenje, mora omogućiti udaljeno administriranje i održavanje, te biti bez virusa i ostalih sigurnosnih problema koji prate vlasničke desktop sustave. I naravno, mora biti besplatan, jer naš budžet za ovaj projekt iznosi nula eura!".

Očigledno je da će teret migracije preuzeti lokalni sistemci, koji će u radno vrijeme instalirati Linex, prilagođenu verziju Debiana, koja se već pet godina koristi u lokalnim školama i bolnicama, čime je obavljena priprema i dokazano da slobodni softver može uspješno zamijeniti MS Windowse. Španjolska je jedna od zemalja EU koju je kriza žestoko pogodila, pa će ovaj projekt doprinjeti smanjenju troškova u javnom sektoru.

Više možete saznati na španjolskom (http://www.publico.es/ciencias/414698/extremadura-abandona-line), ili engleskom linku.

Vijesti: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)