DNS: razlike između domene i zone

Baš kao i govorni jezik koji se mijenja praktički iz dana u dan, mijenja se i terminologija u ICT-u. Dapače, mijenja se i brže, baš zbog svog brzog razvitka. Zna se dogoditi da pojam koji je prije jednoznačno označavao nešto, danas više ni približno nije tako precizan. Najčešće se, ipak, značenje promijenilo u manjoj mjeri, pa se morala uvesti nova riječ koja će bolje opisati značenje. Ovdje ćemo se pozabaviti jednim takvim slučajem. Riječ je o DNS sustavu, gdje se često miješaju pojmovi "zona" i "domena".

Što je domena otprilike znaju svi: "ma to je ono iza imena poslužitelja". Iako je ova definicija prepojednostavljena, u principu je točna. No, definirat ćemo domenu kao skupinu mrežnih uređaja koje povezuju zajednička svojstva ili administrativno područje. Dakle, domena pobliže opisuje nekakav mrežni uređaj, otprilike kao što oznaka na registracijskoj pločici određuje grad u kojem je automobil registriran.

Primjerice, domena "institut.hr" označava neodređeni institut iz Hrvatske. Netko na toj instituciji je odgovoran za domenu "institut.hr", a nadređeni DNS je onaj za domenu ".hr". Upravo zbog pojma "odgovornosti", (odnosno u DNS slengu "delegacije") dolazimo do suštine DNS sustava, zona i delegacije odgovornosti. Da toga nema, netko bi U DNS službi morao unositi hostove za sve domene ispod osnove. Da bi se to izbjeglo, drugim institucijama se delegira odgovornost za vlastiti dio domenskog prostora.

Dakle, "Institut" ima vlastiti DNS poslužitelj i njihov administrator uredno popunjava nove hostove u tablice. No, bez delegiranja te zone od strane vršnog ".hr" poslužitelja na njihov poslužitelj ništa ne bi radilo. U ovom slučaju (koji je u CARNetu najčešći) zona je potpuno jednaka domeni "institut.hr".

No, institut uskoro otvara urede u tri druga grada, primjerice Osijek, Split i Dubrovnik. Kako je institut vrlo velik, određeno je da svaki ured ima svog čovjeka za IT, poseban link i poslužitelj. Logikom DNS-a, najbolje je da svaki ured ima svoj DNS poslužitelj, a time i zonu odgovornosti. Administrator zone "institut.hr" tada delegira odgovornost za zone "os.institut.hr", "st.institut.hr" i "du.institut.hr" na tri nova poslužitelja. Tu dolazimo do razlike između zone i domene.

Sve tri zone pripadaju domeni "institut.hr". Zona "institut.hr" više nema ništa sa podacima unutar nove tri zone, osim što upućuje na njih DNS upite pristigle izvana. Zona "institut.hr" sadrži samo podatke o računalima unutar osnovne lokacije. Domena "institut.hr" je sad postala domena s više zona.

U slučaju da neki uredi nisu spremni za vođenje svoje zone, DNS poslužitelj domene "institut.hr" može posluživati i te zone, primjerice i zonu "institut.hr" i zonu "zg.institut.hr".

 

Na neki način, domena je uvijek "veća" od zone, a DNS poslužitelj može posluživati više zona unutar iste domene, ili delegirati te zone poslužiteljima niže u hijerarhiji. Zato se u DNS slengu rabi pojam zona umjesto domena, jer to bolje označava o čemu se radi.

Dakako, u svakodnevnom radu će ispravna uporaba terminologije biti manje važna, ali bitno je znati da razlike postoje.

 

 

 

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)