DotNetNuke OpenSource Content Management sustav

DotNetNuke je opensource web aplikacijski framework baziran na ASP.NET 2.0 (ili u starijim verzijama ASP.NET 1.1) tehnologiji. DotNetNuke je Content Management sustav prilagođen za podešavanje i nadogradnju putem modula, providera i skinova kao zasebnih funkcionalnih cjelina. Sustav je idealan za kreiranje i upravljanje višestrukim intranet i extranet web site-ovima (portalima).

DotNetNuke projekt izvorno je nastao od drugog Microsoft-ovog projekta IBuySpy Workshop koji je služio kao primjer (best practices) web aplikacije za .NET framework.

U studenome 2007. projekt je doživio preko 4 milijuna downloada, 56 izdanja te preko 500000 registriranih članova (glavni portal projekta www.dotnetnuke.com).

DotNetNuke ima jezgru (osnovni framework) koji se proširuje putem modula i providera koji osiguravaju dodatnu funkcionalnost dok se izgled pojedinog website-a prilagođava putem skinova. Uz osnovni framework u instalaciji je uključen određeni broj modula .

Provider model uveden je u .NET verziji frameworka 2.0 a omogućava izbor izmedju nekoliko implementacija konfiguracija za aplikaciju, pa tako za DotNetNuke postoji mogućnost izbora (izmjenom jedne linije koda u web.config datoteci) providera za Authentication, Membership, Database, Text/HTML editor, Search, Logging ... itd.

Slika prikazuje arhitekturu DotNetNuke modula. Sastoji se od 3 sloja: prezentacijski sloj ili tzv. lice modula (ono što korisnik vidi), bussines logic sloj (tu se nalazi čitava logika modula), te database sloj (pristup bazi podataka).

 

 

Najveće prednosti DotNetNuke-a su:

  • izrada, nadzor i objava web sadržaja bez znanja programiranja
  • velika zajednica sa tendencijom rasta, dobra podrška i razvojni tim (najnovija tehnologija)
  • OpenSource software registriran pod BSD licencom
  • opcije administriranja su vješto odvojene na 2 nivoa (Host nivo koji je iznad svih te Admin nivo za svaki portal posebno)
  • jednostavna instalacija
  • više - jezična lokalizacija
  • mogućnost izrade modula kao zasebnih cjelina
  • mogućnost izrade najkompleksnijih CMS sustava
  • modularna izrada izgleda portala putem skinova i modul kontejnera (okviri unutar kojih se prikazuju moduli)

 

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet

Komentari

Ovo nije komentar samo na Vaš članak nego i na druge na sistemac.carnet.hr koji bi mogli biti napisani više u skladu s književnim hrvatskim jezikom. Preporučam pogledati kratku uputu npr. na http://stitch.blog.hr/arhiva-2006-01.2.html#1620534707
a svakako i druge savjete na tom blogu.