Google Knol protiv Wikipedije

Najveći neprijatelj web tražilica današnjice je sadržaj generiran od strane robota. Ogroman novac koji se vrti kroz klikove korisnika internetskog prostora već godinama privlači search engine spamere. Web se svakodnevno puni gomilom besmislenog smeća, recikliranih tekstova, višestruko kopiranog sadržaja i ostalih raznih izmišljotina, čija je jedina zadaća izvući klik iz neopreznog korisnika.

Jedna od glavnih zadaća svake tražilice je razdvajanje takvih "iskvarenih" sadržaja od relevantnih. Kroz praćenje ponašanja svojih korisnika, Google je u jednom trenutku zaključio, kako stranice s web sjedišta poput Wikipedije zaslužuju svoje mjesto u vrhu ponuđenih rezultata, pa su iste dobivale značajnu prednost pred ostalim sadržajem.

Povodeći se navedenom logikom, web gigant se odlučio na kreiranje vlastite varijante Wikipedije pod imenom Knol. Po objavi na službenom blogu, glavni motiv za ovakav potez je doprinos internetskom sadržaju, a glavna razlika od sličnog sadržaja na Wikipediji bila bi isticanje autora pojedinog članka, odnosno knola.

Za sada je knol u testnoj fazi, a pristup je dozvoljen samo uz pozivnicu. Nama preostaje samo da vidimo kako će se odvijati nastavak ovog projekta, uz nadu da će on doprinijeti razvoju sadržaja na internetu, te da Google nema namjeru potisnuti Wikipediju, iako je upravo to ovih dana glavna tema špekulacija. Za kraj prenosimo sumnje autora bloga Rough Type: "biti portal za ulaz u svijet informacija bez oglasa, podržanih pretraživačkim alatima otvorenog koda, jednostavno nije budućnost kakvu je Google zamislio".

Primjer knola

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet