Nagli porast broja malicioznih web sjedišta

SigurnostIstovremenim smanjenjem pokušaja širenja virusa posredstvom elektroničke pošte, posljednjih mjeseci se rapidno povećava broj napada preko malicioznih web sjedišta. Tako se, prema navodima iz Sophosa, broj dnevno novootkrivenih malicioznih sjedišta od 5000 iz travnja, popeo u posljednjih nekoliko dana na gotovo 30000 dnevno pronađenih zaraženih sjedišta.

U rijetkim slučajevima se radi o malicioznim web stranicama samog napadača, no najčešće je riječ o službenim web sjedištima u koje napadač umetne svoj maliciozni kod. Prema analizama, čak 80% otkrivenih  web stranica čine legitimna web sjedišta inficirana od strane hakera. U grafičkom prikazu može se vidjeti koje zemlje su najčešće žrtve ovakvih napada.

Slika 1

Za ovako rapidni porast uvelike je zaslužan nedavni tzv. Italian Job napad kojim je umetanjem malicioznog HTML koda u postojeće web stranice zaraženo na desetke tisuća uglavnom talijanskih web sjedišta. Riječ je o Iframe malveru koji je najzastupljeniji u lipanjskim napadima, što se vidi iz priloženog grafa.

 

Slika 2

Detaljnije statistike o spomenutim napadima nalaze se ovdje.

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet