Iznenadne nove sigurnosne zakrpe za Windows, uključujući i XP

Microsoft je, suprotno svom uobičajenom ritmu izdavanja sigurnosnih i drugih zakrpa samo za podržane operacijske sustave, odlučio objaviti još jedan skup zakrpa za starije operacijske sustave, Windows XP i starije verzije Windows Server operacijskih sustava.


Razlog ovom nenajavljenom događaju objašnjen je u blogu: povećan rizik od cyber-napada od strane državnih agencija ili imitatora. Praktično, riječ je o najavi cyber-rata ili barem ograničene cyber-ratne akcije. Tko je maliciozna druga strana, o kojoj se to državi radi – nije specificirano.

Što to konkretno znači za nas? Iako vjerojatno nismo niti na radaru ovakvih operacija, cyber-napadi ne moraju nužno biti kirurški precizni, posebice ako se ne radi o državnoj agenciji, već o običnoj kriminalnoj organizaciji koja samo želi izvesti novi WannaCry tip napada i inkasirati otkupnine.

Drugim riječima, update sad i odmah. Ako imate podržane verzije Windowsa, zakrpe bi već trebale biti instalirane na vaša računala; imate li nesreću da morate održavati starije verzije, na Microsoftovim stranicama pronaći ćete zakrpe koje je potrebno skinuti i ručno instalirati, pa odsurfajte na

https://blogs.technet.microsoft.com/msrc/2017/06/13/june-2017-security-update-release/

Službeni blog na kojem nema baš mnogo informacija možete pronaći ovdje:

https://blogs.windows.com/windowsexperience/2017/06/13/microsoft-releases-additional-updates-protect-potential-nation-state-activity/Vote: 
0
No votes yet