Predavanje: Izgradnja bežicne infrastrukture

Predavanje Roberta Maltarića na temu uvođenja bežićnih mreža u akademske ustanove.

 

 

Učestalim porastom broja klijenata koji podržavaju povezivanje putem ili iskljućivo putem Wi-Fi-a, bežični pristup postao je nešto što korisnici danas sve više zahtijevaju i očekuju u svojoj, kako radnoj tako i edukacijskoj okolini. Uvođenje bežičnog pristupa unutar institucija akademske zajednice izazov je sam po sebi sa gledišta bežične komunikacije, no dio koji često u trenutku planiranja ostaje zanemaren je onaj sa žičane strane. U predavanju će biti obrađeni neki od najčešćih izazova koje susrećemo prilikom izgradnje bežične infrastrukture kako sa žičane tako i sa bežične strane, te savjeti na što paziti prilikom uspostave nove bežične infrastrukture.

 

Robert Maltarić je voditelj usluge Bežična mreža Sveučilišta u Zagrebu u Sveučilišnom računskom centru (Srce), certificirani je stručnjak za područje 802.11 bežičnih mreža za koje posjeduje industrijske certifikate CCNP-W, ACWP te ECSE. U Srcu se od listopada 2001. bavi poslovima vezanim za izgradnju i održavanja računalnih mreža a područja njegovog stručnog interesa su dizajn i izgradnja 802.11 bežičnih mreža.

 

 

 

Sys.Trek: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (2 votes)

Komentari

Pratio sam predavanje na stream-u. Sve pohvale. Može li naknadno pitanje za Roberta. Kakva su njegova iskustva sa Wi-Fi extenderima, vrijedi li ih koristiti  recimo na sredini zgrade za pojačavanje AP-a koji se nalaze "na krajevima" ?

 

Wi-Fi Extenders

Sve ovisi o tome sto zelite postici. Koristenjem Wi-Fi extentera/repeatera pojacavate signal no istovremeno umanjuje propusnost za pola jer taj repeater mora komunicirati sa AP-om i klijentom. Ukoliko pricamo o bezicnoj mrezi koja sluzi iskljucivo za neki servis a ne za pristup klijenata, onda tako nesto mozda i moze proci. No, ukoliko pricamo o bezicnoj mrezi na kojoj ocekujemo servis i klijente, kucnim Wi-Fi routerima i repeaterima u akademskoj okolini ne bi trebalo biti mjesto iz razloga sto ne mogu odraditi posao koji se od njih ocekuje. Sto se tice kucne upotrebe, za pojacavanje singala unutar veceg stana ili kuce, ukoliko postoji mogucnost da provucete UTP od prvog Wi-Fi routera do mjesta gdje bi stavili drugi Wi-Fi router postigli bi puno vise sa strane performansi mreze. Ukoliko ne postoji mogucnost provlacenja UTP-a, mozete pokusati sa koristenjem adaptera za struju koji bi posluzili za provlacenje zicane mrezeod jedne do druge lokacije. Repeater je po meni najlosije i zadnje rjesenje o kojem treba razmisljati no nekada moze biti najjednostavnije ukoliko ocekivanja nisu velika.