Predavanje: Analiza softvera za otkrivanje plagijarizma u znanosti i obrazovanju

S porastom količine dostupnih radova sve je veći izazov manualno otkrivanje eventualnih plagijata pa raste potreba za tehničkim rješenjima odnosno softverima za otkrivanje plagijata. Srce je stoga provelo analizu softvera za otkrivanje plagijata kako bi ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja pomoglo u izboru takvog softvera i potaklo raspravu na ovu temu.

Definiran je skup od osam kriterija s kojima su se pokušale predvidjeti potrebe akademske zajednice i temeljem kojih je provedena analiza, a analizom su obuhvaćeni najčešće korišteni softveri u Europskom akademskom okruženju (abecedno): PlagScan, Turnitin, Unplag i Urkund. Rezultat analize su smjernice za odabir softvera za otkrivanje plagijata, a analiza može poslužiti i kao  temelj za raspravu o eventualnom zajedničkom i sustavnom rješavanju tog pitanja na razini sveučilišta ili države.

Predavanje su održali Tamara Birkić i Draženko Celjak.

Tamara Birkić zaposlena je u Centru za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca). Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i stekla titulu magistra edukacije informatike i magistra pedagogije. Radi kao podrška korisnicima u radu sa sustavom Merlin (Moodle) te pomoć nastavnicima u početnoj izradi i unapređenju već postojećih e-kolegija. Sudjelovala je u izradi online tečajeva za rad u sustavu Merlin, kao i izradi dodatnih sadržaja (animacija) pomoću programa Adobe Captivate. Održava učioničke tečajeve i radionice te izrađuje priručnike.

 

Više informacija na http://www.srce.unizg.hr/plagiranje

 

 

Sys.Trek: 
Vote: 
0
No votes yet