Započeo sys.trek CUC 2016

Uvodnim predavanjem Branka Radojevića započeo je sedmi po redu sys.trek CUC 2016. Nakon uvodnog predavanja koje je proteklo u znaku broja sedam i obavijesti sudionicima vezanih za predavanja i nagradno natjecanje Branko je održao kratak razgovor s Alanom Đurićem, suosnivačem tvrtke Wire.

Alan se pokazao kao zanimljiv sugovornik i prenio je sudionicima sys.treka svoja razmišljanja o razlikama u sustavu školovanja u Hrvatskoj i Skandinavskim zemljama, pričao o svom putu do uspješnog poduzetnika i suosnivača nekoliko high-tech tvrtki te razmišljanja o poslovanju u budućnosti.

 

Tko će čuvati čuvare?

Svoje predavanje o privatnosti i enkripciji Alan Đurić započeo je primjerima iz javnog i privatnog života o zadiranju u privatnost građana i monetizaciji takve prakse. Često se u stvari pokazuje da naizgled besplatne stvari poput korištenja socijalnih mreža nisu uopće besplatne već da se načini naplate jednostavno prebacuju na neke druge modele koji se po korisnika u konačnici mogu prikazati kao jako skupi. Osim danas uobičajenog prodavanja korisničkih podataka marketinškim kompanijama,  otvaraju se mogućnosti prodaje informacija o korisniku kompanijama poput osiguravajućih kuća. Polica osiguranja može postati znatno skuplja ukoliko kompanija raspolaže podacima i fotografijama o korisnikovom primjerice avanturističkom ili boemskom načinu života. Licence i uvjeti korištenja često puta omogućavaju socijalnim mrežama takvu praksu.

Aplikacija Wire koristi miješani poslovni model plaćanja u kojem je većina prihoda predviđena iz dijela aplikacije namijenog poslovnim korisnicima. Alan Đurić naglasio je kako je njegov osobni uspjeh što je kod aplikacije objavljen pod open source licencom i dostupan svima.

Svoju prezentaciju Alan je završio motom: "Nemojte dopustiti da se pristup vašoj privatnost na internetu razlikuje od pristupa privatnosti u stvarnom životu".

 

Sys.Trek: 
Vote: 
0
No votes yet