Prvi Ubuntu Phone ipak u Europi?

Čini se da će Europljani prvi okusiti kako je to koristiti Ubuntu na mobilnim telefonima. Španjoska tvrtka bq će u veljači 2015. izdati model telefona, kojeg inače već ima u ponudi, ali s operativnim sustavom Android, no ovaj put će OS biti Ubuntu Touch. Ubuntu je 2013. godine održao neuspješnu crowdfunding kampanju, kada nije uspio skupiti 32 milijuna dolara za telefon Ubuntu Edge. No, Shuttleworth nije čovjek koji odustaje, pa je našao partnere u kineskom proizvođaču telefona Meizu i španjolskom bq.

Telefon koji bi prvi masovno i službeno trebao donijeti Ubuntu Touch na mobilnu platformu je bq Aquaris E4.5, telefon srednjih karakteristika, koji sada s Androidom košta oko 170 eura. Telefon je inače moguće vidjeti na njihovim stranicma: http://www.bq.com/gb/products/aquaris-e4-5.html. Nije poznato hoće li biti identičnih karakteristika ili će ipak biti određenih razlika. Rezolucija QHD (570x960, odnosno 240 ppi) nije prevelika, ali je dostatna. Baterija ima kapacitet od 2150 mAh, a telefon je tanak 9 mm.

Ekran je veličine, ako to iz samog naziva modela nije jasno, 4.5 inča. Procesor je MediaTek Quad Core Cortex A7 na 1.3 Mhz, ima 1 GB RAM-a i 8 GB prostora za spremanje podataka (korisnicima dostupno 5.5 GB). Uređaj prima dvije SIM kartice, što je svakako plus.

Što se modela Meizu tiče,  on bi trebao imati jače specifikacije, ali vrijeme njegovog izlaska nije još utvrđeno.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ponašati Ubuntu s ovakvim, ne baš vrhunskim, specifikacijama.

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet