Europarlament financira sigurnosnu reviziju slobodnog softvera

Kako javlja FSFE (Free Software Foundation Europe), Europska komisija je u svom proračunu za 2015. godinu predvidjela oko milijun eura za sigurnosnu reviziju (audit) slobodnog softvera kojeg rabi. Iako i Komisija i Europarlament i dalje rabe vlasničke formate datoteka, u svakodnevnom radu se može naći dosta slobodnog softvera (mi pretpostavljamo da se ipak radi o poslužiteljskoj strani, nego o tome da europarlamentarci rabe linux na svojim računalima).

Bilo kako bilo, ovo je hvalevrijedan potez, a FSFE urgira zaduženu radnu skupinu (European Commission's Directorate General for Informatics - DIGIT) da rezultate objave što prije, te da pojačaju suradnju s upstream razviljateljima.

Osim ovog iznosa, oko pola milijuna eura će biti izdvojeno za projekt koji bi omogućio enkriptiranu komunikaciju između svih institucija EU. Također, spominju se i drugi projekti koji će uvesti više transparentnosti u rad Komisije i Europarlamenta, uz primjenu softvera otvorenog koda.

Drago nam je da slobodni softver konačno dobija nešto i "natrag", jer uglavnom počiva na entuzijazmu pojedinaca i manjih skupina razviljatelja. Smatramo da je ovo korak u pravom smjeru, i nadamo se da će to od sada postati stalna stavka u proračunu. Inače, ova inicijativa potiče od članova stranke Zelenih i Piratske stranke.

Više pročitajte na stranicama FSFE-a: https://fsfe.org/news/2014/news-20141219-01.en.html.

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet