Google Docs podržava ODF (Open Document Format)

Google je preko svoje društvene mreže Google+ objavio da njihov set online alata Google Docs od sada u potpunosti podržava formate iz ODF skupine (ODT - dokumenti, ODS - proračunske tablice i ODP - prezentacije). Iako je podrška djelomično postojala i prije, bila je slabo razvijena i ne previše pouzdana (podrška za ODP uopće nije postojala). Sada se to promijenilo, i vjerujemo da možete računati na daljnju podršku i razvoj.

Iako se čini da neke funkcije nisu podržane, poput praćenja promjena ili bilješki, mi nismo imali problema s otvaranjem "običnih" dokumenata. Isto tako, moglo se pročitati komentara da podrška za mobilne inačice Google Docsa nije na istoj razini. Opet, mi nismo imali takva iskustva i uspješno smo otvorili isti dokument na platformi Android.

Prilažemo sliku ekrana otvorenog dokumenta, s tim da moramo naglasiti da dokument nije bio previše složen. Margine i tablice nisu u potpunosti identične u Google Docs i Writeru, ali kako se radi o dokumentu konvertiranom iz Microsoftovog formata, teško je tvrditi je li krivnja isključivo na Google Docs ili na LibreOffice konverzijskom modulu. U svakom slučaju, rezultat je itekako upotrebljiv:

 

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet

Komentari

Testirao sam malo konverziju dokumenata iz formata ODT (napravljeni izravno u LibreOfficeu) u Google Docs i rezultat je podnošljiv. Neki problemi koje uočavam:

  • Renderiranje teksta na stranici nije identično kao u LibreOfficeu (pri čemu su korišteni fontovi koje podržava i Google Docs) pa se tekst koji bi trebao stati na jednu stranicu prelije na drugu:
    dokument u LibreOfficeu
    dokument u Google Docs
  • Neki fontovi koje nudi LibreOffice nisu dostupni u Google Docs (npr. porodice DejaVu i Liberation).
  • Nije podržan tekst u više stupaca.