sys.trek 2014 - Day 1

Slike sa prvog dana sys.treka možete naći ovdje, dok se video snimke predavanja i radionice nalaze na linkovima ispod.

9:00 - 10:30 sys.trek predavanja 1 - dvorana Tomislav 3

  • Pet godina SYS.TREK-a - Branko Radojević, CARNet; Pet godina SYS.TREK-a.
  • Kako sam postao sistemac - Damir Mrkonjić, Institut za jadranske kulture, Split; Bio je to pogled jednog prekaljenog sistemca koji je u sustavu od samih početaka: kako je sve krenulo, kako su građene prve mreže, prvi poslužitelji, nevjerojatne brzine linkova među ustanovama i prema svijetu, kako se učilo o poslužiteljima i mreži i gdje smo to danas došli.
  • Nagradna igra - Branko Radojević, Ljubomir Hrboka, CARNet. It's all about codes - QR codes that is. Jedan od njih možete naći na ovom portalu čiji node odgovara RFC broju za IRC protokol.

11:00-12:30 sys.trek predavanja 2 - dvorana Tomislav 3

  • Linux na fakultetima - Luka Šoštarić, Nimium; Kratak pregled primjene Linuxa u izgradnji računalne infrastrukture na fakultetima u Republici Hrvatskoj. Koristi li se Linux dovoljno pri izvođenju nastave? Kakva je kvaliteta informatičkih kolegija koji pokrivaju Linux na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu te Fakultetu organizacije i informatike? U prezentaciji se ukratko navode stvari za koje se Linux koristi na spomenutim visokim učilištima i odgovara na pitanje je li to dovoljno dobro kako bi poslužilo kao dobar primjer studentima u njihovom profesionalnom razvoju. Prezentacija se zasniva na iskustvu autora koji je nedavno završio svoje visoko obrazovanje. 
  • EUPL - tko treba biti vlasnik programskog koda? - Aco Dmitrović, Agencija za poljoprivredno zemljište; Kažu da postoji oko dvije stotine verzija licenci pod kojima se objavljuje slobodni softver otvorenog koda. Europska unija pridružila se tom trendu objavivši EUPL - Europian Union Public Licene, koja je izrađena na inicijativu Europske komisije. Poanta je ove licence da se ohrabri dijelenje, ponovno korištenje i daljnje razvijanje softvera. Raspravit ćemo različite aspekte EUPL-a, kako se time mijenja položaj softverskih tvrtki i da li nastaje novi poslovni model, u čemu se razlikuje od GPL i sličnih licenci, i kaliko je to primjenjivo u našem okruženju.
  • EduZone - Oblak na dohvat ruke - Boris Denisov, Scientiae nubem d.o.o. Predavač temom je obradio revulucionarni pristup konzumiranju usluga iz oblaka prilagođenih akacemskoj zajednici. Predstavljena kompanija stvara novi kanal konzumiranja usluga iz oblaka prilagođenih potrebama akademske zajednice gdje ujedno pojednostavljuje i ubrzava proces korištenja usluga. Postavljajući se na mjesto između korisnika i pružatelja usluga uvođenjem ugovorno pravnog pojednostavljenja i omugućavanjem SOO identifikacije korisnika navedene zajednice. EduZone promo materijal možete preuzeti ovdje

14:00-15:30 sys.trek radionica 1 - dvorana Tomislav 3

  • Ganeti - otvoreni oblak za svakoga - Dobrica Pavlinušić, Luka Blašković, FFZG. U ovoj radionici je prikazano kako korisiti Ganeti za virtualizaciju i visoku raspoloživost (uz kvm i drbd), salt za automatizaciju instalacije ganeti host-ova i zfs za backupe. Kao use-case predavači su koristili sistem salu Filozofskog fakulteta u Zagrebu kojoj se u zadnjih 20 godina nakupila gomilca mašina koje se mnogo efikasnije mogu iskoristiti kao oblačni sustav, ali vjerujemo da je to iskustvo dovoljno zanimljivo za bilo koju organizaciju koja ima više od jednog servera.
Sys.Trek: 
Vote: 
0
No votes yet