Uništena kriminalna mreža odgovorna za iznudu 100 milijuna dolara

Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je kako je u koordiniranoj multinacionalnoj akciji razbijena kriminalna i ucjenjivačka mreža odgovorna za iznuđivanje više od 100 milijuna dolara putem malignih računalnih programa GameOver Zeus i Cryptolocker. Procjenjuje se da su programi napali između 500 tisuća i milijun računala širom svijeta.
GameOver Zeus je izuzetno sofisticiran peer to peer program osmišljen kako bi otuđio podatke o bankovnim računima i lozinkama s inficiranih računala. Program je ulazio u računala žrtava preko e-mailova, pronalazio je i slao financijske podatke pomoću kojih bi kriminalci ispraznili bankovne račune žrtava. Zaražena računala postala su na taj način dio globalne mreže - botneta - snažnog online alata kojeg cyber kriminalci koriste kako bi ostvarili ilegalni profit. Još 2001. godine ovaj je maligni program označen kao krivac za milijune inficiranih računala diljem svijeta i kao takav proglašen jednim od najuspješnijih računalnih programa za krađu dosada.

Program Cryptolocker je pak preuzimao i šifrirao podatke s računala žrtava te ih je tek nakon plaćanja otkupnine dešifrirao. Kriminalna je skupina uz pomoć Cryptolockera samo u prva dva mjeseca iznudila od prvih žrtava 27 milijuna dolara. Među žrtvama našla se i policijska stanica u Massachusettsu, čiji su istražni dosjei blokirani šifriranjem.

Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je ruskog državljanina Jevgenija Bogačeva, administratora GameOver Zeusa, krivim za iznudu više desetaka milijuna dolara od različitih potrošača i poslovnih ljudi diljem svijeta. Bogačev je na slobodi i prema posljednjim podacima FBI-a adresa mu je crnomorsko mjesto Anapa u Rusiji. Američka vlast strahuje kako bi bjegunac u kratkom roku mogao uspostaviti novu kriminalnu mrežu kao odgovor na razbijanje postojeće.

U akciji gašenja botneta sudjelovale su policije i pravosudna tijela iz Kanade, Francuske, Italije, Japana, Luksemburga, Njemačke, Novog Zelanda, Njemačke, Ukrajine, Velike Britanije i drugih zemalja. Tehničku podršku istražiteljima su pružile kompanije Dell, SecureWorks, Microsoft, McAfee, Symantec i dr. Operativni centar akcije bio je Europski centar za cyber kriminal smješten u Haagu.

Internet nam pruža mnoge pogodnosti, ali povremeno se svi skupa trebamo podsjetiti da ga za svoje rabote koriste i kriminalci. Podsjećajući sebe i svoje korisnike da budu oprezni s neželjenom poštom doprinosimo podizanju svijesti o opasnostima koje vrebaju na Internetu i poboljšanju informacijske sigurnosti.

Izvor: http://www.ehackingnews.com/2014/06/gameover-zeus-cryptolocker-disruption.html

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet