WCopyfind, ili borba protiv plagijata

Problem plagiranja diplomskih i seminarskih radova je u zadnje vrijeme postao vrlo ozbiljan. Sveprisutnost interneta znatno olakšava pronalaženje sličnih radova, te time i sklonost korisnika da preuzmu pokoji paragraf, stranicu ili cijeli rad. Određena količina materijala se uvijek može preuzeti, ali se obavezno pri tome mora navesti izvor.

Zbog sve učestalijih pokušaja plagiranja, moji pretpostavljeni su od mene zatražili da pokušam pronaći program (uz obavezni komentar da je "što jeftiniji i da nije on-line tipa) za kontrolu diplomskih ili seminarskih radnji, drugim riječima tražili su način kako se boriti protiv plagijata.

Bacio sam se na posao i nakon zaista kratkog vremena (čini se da je ovo problem koji se često javlja i u drugim zemljama), ne samo da sam pronašao takav program - nego je on program otvorenog koda. Radi na operacijskom sustavu Windows.

Nakon kratke prezentacije zainteresiranim nastavnicima, osjetio sam potrebu da ovo podijelim i na našem portalu.

Program WCopyfind (http://plagiarism.bloomfieldmedia.com/z-wordpress/2012/03/05/new-release-wcopyfind-4-1-1/) je nevjerojatno jednostavan i brz, a rezultat je više nego zadovoljavajuć.

Da bi traženje plagijata bilo što lakše, unaprijed je dogovoreno da se svi diplomski radovi stave na jedno mjesto (radi se o običnom datotečnim poslužitelju i dijeljenoj mapi)file server, zajednička mapa). Na ovaj način su se iskoristile sve mogućnosti programa WCopyfind, a i sam nadzor je jednostavan. Kako je to učinjeno kod nas?

Za prezentaciju programa kreirana je mapa na datotečnom poslužitelju pod imenom DiplomskiRadovi. U tu mapu nastavnici - mentori spremaju sve diplomske radove koji su prošli njihovu recenziju i to u formatu Word (program nativno podržava formate docx, html i txt, dok s formatima pdf i doc radi zadovoljavajuće).

Oblik pohranjivanja diplomskih radova je oblika "ImePrezime-OIB", što oblikuju studenti još prije predaje seminara ili diplomskog rada mentoru. Ovim oblikom naziva datoteke je spriječeno da se pojave dva ista imena i prezimena studenta, što se lako može dogoditi na većim fakultetima.

Nakon što student dostavi svoj diplomski rad mentoru mentor odmah traži usporedbu sa već postojećim diplomskim radovima. Ukoliko postoji podudarnost sa postojećim radovima nastavnik na licu mjesta pokazuje rezultat studentu, te mu vraća rad na doradu.

Nakon što je studentov diplomski rad prošao sve faze provjere, ispravljene greške i mentor dao zeleno svjetlo za uvez diplomskog rada, taj diplomski rad pohranjuje u mapu DiplomskiRadovi.

U nastavku ćemo opisati način na koji se radi s programom WCopyfind.

Sa strane korisnika program ne zahtjeva nikakvu dodatnu instalaciju što predstavlja dodanu prednost (može biti na sticku, DVD-u i slično), dakle starta se samo s dvoklikom.

1. Gornji prozor - omogućuje uvoz provjerenih diplomskih radova (desna tipka služi za aktivaciju menija)

2. Donji prozor - uvoz novog diplomskog rada za usporedbu (desna tipka za aktivaciju menija)

3. Obavezno uključiti Skip non Words (da se ne pokušavaju uspoređivati "netekstualni" elementi, primjerice URL-ovi)

4. Folder for the Report Files - odabrati mapu gdje će se pohraniti rezultat

5. Nakon svih priprema samo kliknite na Run i pričekajte rezultat

6. Rezultat i statistika podudarnosti prikazan je u formatu html:

7. Klikom na link Side-by-Side crvenom bojom je ispisano što se podudara:

Zdravko Rašić

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (2 votes)