Kako promijeniti raspored tipkovnice na konzoli?

naredba: 
loadkeys us

Kažu da se o ukusima ne raspravlja, pa to vrijedi i za raspored znakova na tipkovnici. Stariji sistemci nerijetko koriste američku tipkovnicu, jer su tako navikli. Mlađi kolege radije koriste lokaliziran, hrvatski raspored. Danas se i uz servere isporučuju lokalizirane tipkovnice, pa nije loše da raspored tipki odgovara onome što na tipkama piše.

Kada pomažete kolegi, odmah ćete primijetiti da je njegov raspored drugačiji od onog na koji ste navikli. To može uzrokovati probleme već pri ukucavanju zaporke. Da bi izbjegli pogreške i neprestano ispravljanje, što se događa kad brzo tipkate, bolje je privremeno promijeniti raspored na onakav na koji ste navikli. To se jednostavno napravi naredbom loadkeys:

loadkeys us

Kad obavite posao, vratite sve na staro:

loadkeys hr

Ovo će raditi na konzoli, ali ne i ako radite iz daljine, u terminalu. U tom slučaju će, na Debianu, pomoći ovakva naredba:

dpkg-reconfigure keyboard-configuration

Trebat će odgovoriti na nekoliko pitanja, skrolajući po ponuđenim postavkama: kakvu tipkovincu koristite (obično onu s 105 tipaka), koji nacionalni raspored želite (croatian ili english us), koju tipku želite koristiti kao AltGr, a koju kao tipku Compose, te da li želite zaustavljati X-e kombinacijom Alt-Ctrl-Backspace.

field_vote: 
0
No votes yet