Linux Foundation preuzima razvoj Xena

Tvrtka Citrix donirala je izvorni kod svog Xen hipervizora organizaciji Linux Foundation, koja će ubuduće podupirati njegov razvoj. U Citrixu se nadaju da će Xen time dobiti širi krug zainteresiranih i angažiranih razvijatelja. Tvrtke Amazon, AMD, CA Technologies, Cisco, Intel, Google, Oracle, Samsung i Verizon već su se izjasnile da će podržavati Xen projekt.

Prepuštanje razvoja okolini koja nije vezana za jednog proizvođača samo će doprinijeti bržem razvoju i boljoj podršci. Citrix je već ranije učinio istu stvar kad je kod projekta OpenStack donirao Apache fondaciji.

Xen je jedan od hypervisora za x86 procesore, uz komercijsalne proizvode WMware vSphere, Microsoft Hyper-v, i one otvorenog koda poput OpenVZ-a i KVM-a (Kernel-based Virtual Machine). Od početka, prije 10 godina, Xen je razvijan pod GPL licencom. Citrix ga je dobio kupovinom tvrtke XenSystems, ali je razvoj zapravo započeo na sveučilištu Cambridge.

Neprofitna organizacija Linux Foundation osnovana je 2000-te godine kako bi promovirala korištenje slobodnog softvera i osigurala infrastrukturu za njegov razvoj. Među najpoznatijim članovima fondacije su IBM, HP, Intel, Cisco, Oracle, AMD, Motorola, pa čak i proizvođači automobila Toyota i Nissan! Svi oni doniraju sredstva, a neki doprinose i razvojem izvornog koda.

Razvoj Xena sada možete pratiti na stranicama Xen projekta:

http://www.xenproject.org

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet