Rezanje nepotrebnih dijelova video zapisa

naredba: 
ffmpeg -i VTS_01_1.VOB -ss 00:01:00 -t 00:14:32 output.vob

Sistemca je zapao još jedan "neobičan" zadatak, koji nije dio opisa posla sistemskog inženjera, ali spada u poslove koje ne možeš odbiti: upload video zapisa na Youtube. Originalni filimić sadržavao je reklame i špicu emisije na početku i kraju, pa je uradak najprije trebalo editirati, odrezati suvišne dijelove.

Za Linux postoji nekoliko slobodnih programa za editiranje filmova, ali trebalo bi naučiti kako se njima služiti, a sistemac kronično nema vremena. Srećom, Ljubo Hrboka je nedavno spomenuo naredbu ffmpeg, pravi švicarski nožić za takve stvari. Uz malo čitanja man stranice i dva-tri pokušaja, rješenje je ispalo krajnje jednostavno:

fmpeg -i VTS_01_1.VOB -ss 00:01:00 -t 00:14:32 output.vob

U prijevodu: učitaj datoteku VTS_01_1.VOB i presnimi je u datoteku output.vob, počev od prve minute nakon početka, pa daljnjih četrnaest minuta i trideset dvije sekunde.

Naravno, filmić je trebalo prije toga pogledati i zabilježiti mjesta (odnosno vremena od početka) na kojima ga treba odrezati.

Jednostavno zar, ne?

PS. Budući da je sistemac savjestan i želi poštivati zakonsku regulativu, zatražio je i dozvolu autora TV priloga za objavljivanje filmića na Youtubeu. Treba li reći da je uradak objavio tek kad je tu dozvolu dobio?  Treba li reći da se time zamjerio nestrpljivom korisniku? Ali ovaj post scriptum ionako ne spada u tehničku problematiku, pa zažmirite jednim okom na njega.

field_vote: 
0
No votes yet