Instalirajte zakrpe prije prazničnog shoppinga

Bliže se Božić i Nova godina, pa će mnogi u kupovinu prigodnih poklona. Ako kupujete on-line, stručnjaci za informacijsku sigurnost savjetuju da prije toga instalirate niz zakrpa koje onemogućuju napade na vaša računala.

Prije svega, Microsoft je prošlog utorka izdao nekoliko zakrpa koje su klasificirane kao kritične. Možda je najvažnija ona za Internet Explorer v.9, označena kao MS12-071, koja onemogućuje drive-by exploite. Ostale su za jezgru, .Net i sprečavanje shell-code napada preko mreže. Zanimljivo je da IE v.10 nije ranjiv, pa se nagađa da je greška u njemu ispravljena prije izdavanja Windowsa 8.

No nekoliko je zakrpa izdano i za najnoviju inčicu Windowsa. MS12-072, MS12-074, i MS12-075 izdane su za 32-bitnu i 64-bitnu verziju of Windowsa 8, kao i za Windows Server 2012. Dvije od tih ranjivosti pogađaju i RT izdanje, Windowse za tablete s Arm procesorom.

Osim Windowsa, objavljene su i ranjivosti nekoliko pomoćnih aplikacija koje se često koriste, pa bi trebalo zakrpati Adobe Flash, Apple Quick Time i Skype.

Ako koristite WSUS, pustite odmah te zakrpe u opticaj. Upozorite vaše korisnike na ranjivosti i objasnite im (još jednom) važnost pravovremene instalacije zakrpa.

Predpraznično i praznično vrijeme za sistemca uvijek donose sezonske rizike, jer se u to doba povećava kriminalna aktivnost na Internetu. Zato prije praznika treba odraditi preventivu, kako bi se mogli opustiti i uživati kao i svi normalni ljudi.

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet