MUP u borbi protiv nelegalnog softvera

Nedavno je federalni sud u Massachusettsu potvrdio presudu nižeg suda prema kojoj Joel Tenenbaum (28) mora platiti odštetu od čak 675 tisuća dolara zbog ilegalnog 'skidanja' i daljnjeg distribuiranja 30 pjesama putem Interneta. Joel Tenenbaum pjesme je skinuo prije pet godina još kao student bostonskog sveučilišta. Pravna bitka trajala je dakle pet godina, a epilog je s oduševljenjem dočekalo američko udruženje diskografa RIAA koje je i pokrenulo tužbu. Hoće li i kod nas krenuti progon studenata koji razmjenjuju datoteke?

Koliko takvih slučajeva uopće ima u Hrvatskoj? Skidaju li i studenti hrvatskih sveučilišta pjesme, filmove ili ilegalne programe? Distribuiraju li ih između sebe? Postoje li u hrvatskom zakonu kazne za takve postupke i kolike su?

Odgovore smo potražili u Ministarstvu unutarnjih poslova. Iz Odjela za odnose s javnošću MUP-a doznali smo kako se prema trenutno ustrojenom sustavu evidencija, nelegalni softver ne vodi kao zasebna kategorija već spada u domenu kaznenih djela kojima se povređuju prava intelektualnog vlasništva. U pravilu riječ je o Nedozvoljenoj uporabi autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača (Kazneni zakon RH, čl. 230), pa se tako bez suglasnosti autora njegovo djelo ne bi smjelo objavljivati, reproducirati ili umnožavati, stavljati u promet, prikazivati, izvoditi itd.

Suzbijanjem kaznenih djela kojima se povređuju prava intelektualnog vlasništva bave se specijalizirani policijski službenici u sklopu Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije. Iz MUP-a naglašavaju kako je u tijeku ustroj zasebne organizacijske jedinice za visokotehnološki kriminalitet u čijoj nadležnosti će biti i spomenuta kaznena djela.

Policijski službenici na teren izlaze temeljem zahtjeva državnog odvjetništva, prijava građana ili tvrtki. Prijave mogu biti anonimne ili pod imenom i prezimenom. Koliko je bilo prijava kaznenih djela Nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika? Tijekom 2011. prijavljeno je ukupno 192, a u prvih šest mjeseci 2012. 125, što je, ističu u MUP-u porast od 47% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je prijavljeno 85 kaznenih djela.

Za kazneno djelo Nedozvoljena uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača postoji novčana, ali i kazna zatvora do tri godine.

Koliko je bilo prijava u akademskoj zajednici, nismo uspjeli saznati. U MUP-u ističu kako se evidencija kažnjenih osoba (pravnih i fizičkih) nalazi u Ministarstvu pravosuđa. Podsjećamo kako su prije nekoliko godina u akciji MUP-a u jednom zagrebačkom studentskom domu zaplijenjena računala na kojima su se ilegalno umnožavali filmovi i glazba, te svi CD-i i DVD-i koji su tog trenutka zatečeni u sobi.

Vezani članci:

Državni inspektorat nadzire legalnost korištenja sofvera

Kako se na Cambridgeu koriste računalni programi?

Tko sve koristi nelegalni software

Uloga BSA u otkrivanju nelegalnog softvera

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet