Tko sve koristi nelegalni software?

Prema godišnjoj studiji Business Software Alliance (BSA), više od 50 posto svih korisnika računala priznaje da koristi nelegalni softver. Globalna studija provedena je na 15 000 ispitanika iz 33 zemlje uključujući i Hrvatsku. Studija je pokazala kako se ukupna šteta počinjena korištenjem nelegalnog softvera procjenjuje na 63,4 milijarde dolara. 

Rezultati globalnog istraživanja pokazali su da je piratstvo najzastupljenije u tržištima u nastajanju te tranzicijskim zemljama sa slabijom kupovnom moći i nižim životnim standardom. Tako je otkriveno da u Gruziji i Moldaviji postoji čak 90 posto računala s nelegalnim softverom, dok se u Hrvatskoj ta brojka kreće oko 50 posto sa štetom procijenjenom na 400 milijuna kuna. U usporedbi s razvijenim zemljama, pirati iz tranzicijskih zemalja instaliraju četiri puta više nelegalnih programa nego pirati s razvijenih tržišta.

Studija je također pokazala kako se skidanjem nelegalnih programa najčešće bave mladi ljudi te da muškarci prednjače pred ženama.

Dio razloga za visoke stope piratstva djelomično leži u činjenici dostupnosti i cijene pojedinih programa. Tako će se među argumentima protiv korištenja legalnog softvera na različitim forumima može pronaći kako je program Adobe Photoshop jedna od najčešćih meta pirata upravo zbog svoje skupoće. Dio pirata također priznaje kako na Internetu nelegalno preuzimaju programe koji više nisu dostupni za prodaju.

BSA je lobističko udruženja protiv Internet piratstva koja okuplja kompanije poput Microsofta, Applea i Adobea.

Vezani članci:

Državni inspektorat nadzire legalnost korištenja sofvera

MUP u borbi protiv nelegalnog softvera

Kako se na Cambridgeu koriste računalni programi?

Uloga BSA u otkrivanju nelegalnog softvera

Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet