Zašto smo odlučili koristiti oblak?

Nakon razgovora s Dobrišom Dobrenićem, koji je objasnio zašto je Srce ponudilo uslugu korištenja prvog nekomercijalnog oblaka računala u Hrvatskoj, zanimalo nas je konkretno iskustvo korisnika, pa smo potražili sugovornike na Filozofskom fakultetu, ustanovi koja je među prvima uspostavila svoj virtualni server u oblaku.

Naš je sugovornik Đuro Kladarić, voditelj Službe za informatiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Koji su vas razlozi naveli da odlučite koristiti oblak na Srcu?

Mali ispravak: nismo još pravi korisnici, zasad smo odlučili testirati uslugu. No rado ćemo je koristiti, jer vidimo mnoge prednosti.

Prije svega, Srce nudi uslugu besplatno, što se u ovoj krizi ne može ignorirati. Drugo, ne moramo ulagati u infrastrukturu, jer računala u oblaku imaju svoje mjesto u ormaru, imaju svoje napajanje, svoju mrežu, sklonjena su od fizičkog pristupa neželjenim osobama - sve je to Srce riješilo umjesto nas i mi ne moramo "ni prstom mrdnuti". Očekujemo da će to tako ostati trajno, bez godišnjeg ili mjesečnog troška za ustanovu.

U slučaju kvara na sklopovlju, sve će probleme rješavati Srce: i kontakt sa servisom i organizaciju popravka i trošak i ljudski rad. U slučaju kvara, naš će  virtualni server nastaviti raditi na nekom drugom računalu kao da se ništa nije dogodilo, pod uvjetom da ima raspoloživih resursa. A oblak nije oblak ako nema slobodnih strojeva u zalihi.

Mi sa svoje strane ne trebamo ni prostor, ni struju, ni klimatizaciju, ni osoblje koje će sve to održavati. Ne samo da ustanova štedi novce u nabavi, nego ne mora ni provoditi postupak javne nabave. Javna nabava je besmislen i ogroman davež u koji ustanova mora uložiti značajnu količinu energije. Svima koji bi počeli govoriti o javnoj nabavi kao uštedi za državne organizacije mogu samo reći: dok je Zakon o javnoj nabavi bio u povojima, ili ga još nije bilo, mi smo kupovali jednako racionalno kao i danas. Uostalom, sav kriminal koji je počinjen u javnoj nabavi u Hrvatskoj počinjen je usprkos nadzoru i usprkos Zakonu o javnoj nabavi. Ja sam osobno uvijek presretan ako kupovinu uz tolike procedure obavi netko drugi umjesto nas.

Dakle, s računalima u "srčanom" oblaku dobivamo računala bez ijedne od spomenutih mana. Na kraju, rekao bih još da u tijeku testiranja nismo naišli ni na jedan spomena vrijedan problem.

Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet