Zakon o kolačićima

U subotu, 26.5. na snagu je stupio europski zakon koji propisuje koje podatke web stranice smiju prikupljati od posjetitelja. Zakon se odnosi natakozvane kolačiće, cookies, tekstualne datoteke koje prate pretraživanje Interneta, pomoću kojih se može pratiti koliko često posjećujemo neku web stranicu i sl. Od dosadašnje prakse najviše su koristi imali oglašivači koji su pomoću kolačića dolazili do važnih podataka o posjećenosti pojedine web stranice, te su na taj način smišljeno postavljali oglase na njih.

Novi zakon predvidio je tzv. „informativni pristanak“ korisnika prije nego što se informacije počnu spremati u cookie datoteku. Informativni pristanak najčešće se manifestira kao običan skočni prozor koji objašnjava promjene i nudi posjetitelju da klikom potvrdi pristanak.

Vlasnici web stranica su za u prilagodbu dobili rok od godine dana. Iz ICO (Information Commissioner's Office) napominju da će biti vrlo teško, gotovo nemoguće, sve stranice prilagoditi novom zakonu, te da će za to trebati truda i zalaganja. Također napominju da će radije pomoći vlasnicima stranica, nego poduzimati pravne mjere protiv njih. Naime, ukoliko ljudi i dalje posjećuju web stranicu koja nije prilagođena novom zakonu, smatrat će se da pristaju poslati svoje podatke vlasniku stranice. Ako je tome tako, uvođenje ovog zakona i njegova provedba postaju besmisleni, jer se ostavlja mogućnost da sve ostane po starom.

Više o novom zakonu pročitajte na ovom linku.

Vote: 
0
No votes yet