Napokon lijepo vrijeme na Windaysima!

Windays 2018Već je postala tradicija da tekst o Windaysima započinjem sa vremenskim izvješćem. Ove su godine organizatori konačno dočekali lijepo vrijeme. Konferencija Windays se već treću godinu održava u Poreču na otoku Sveti Nikola. Sve nedostatke ovog mjesta održavanja opisao sam još prije dvije godine.

Ali uz lijepo vrijeme lakše je i podnijeti plovidbu brodovima na otok. Organizatori su se potrudili da ove godine prijevoz bude kvalitetno organiziran - brodovi su tokom dana prema obje lokacije na kopnu (centar grada i hotelsko naselje Brulo) plovili u razmacima od 15 minuta. Između pristaništa Brulo i hotela još smo imali i mogućnost vožnje električnim transportnim vozilima, tako da je vrijeme putovanja maksimalno skraćeno - ako smo u pravo vrijeme napustili hotelsku sobu na otoku smo bili nakon 25 minuta.

 

 

Na samom otoku ista situacija kao i prošle godine - dvije normalne konferencijske dvorane, dvije improvizirane u šatorima i još tri u neadekvatnim prostorima. Ove godine se ponovila situacija od prije dvije godine da na nekim predavanjima nije bilo dovoljno stolica za sve zainteresirane - takve stvari se ne bi smjele događati na konferenciji sa ovako skupom kotizacijom.

 

Konferencija je održana po istom rasporedu kao i ranijih godina - prva dva dana poslovni dio (Business), a nakon toga tri dana tehnološki dio (Technology). Poslovni dio konferencije započeo je u utorak 24. travnja, a tehnološki dio u srijedu 25. travnja.

 

U srijedu je održana i središnja svečanost u već uobičajenom formatu - malo govora, malo zabave, malo prezentacije novih tehnologija.

 

Za govore su bili zaduženi Anke den Ouden (direktorica Microsofta za regiju Srednje i Istočne Europe), Tatjana Skoko, direktorica konferencije WinDays18 Business i direktorica Microsofta Hrvatska), Philippe Rogge (potpredsjednik Microsofta za regiju Srednje i Istočne Europe) i na kraju bivši CARNet-ovac Bernard Gršić (državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva). Svi oni spominjali su digitalnu transformaciju koja je istaknuta kao preduvjet za daljnji, uspješni razvoj tvrtki i društva.

 

 

Prezentaciju novih tehnologija obavili su Igor Pavleković i Tomislav Tipurić iz Microsofta  koji su prikazali upotrebu alata Flow i Video Indexer. Demo je protekao bez tehničkih problema, koji su se obično dešavali ranijih godina.

 

Zabavni dio svečanosti ove godine bio je posebno zanimljiv. Prvo smo vidjeli kratki film u kojem su prikazane reakcije srednjoškolaca na proizvode koje smo koristili u vrijeme njihovog rođenja (film je moguće pogledati na web stranicama časopisa BUG). Organizatori su nas ove godine iznenadili i angažiranjem umjetnice u animaciji s pijeskom. Ukrajinka Kseniya Simonova s programom od nekoliko minuta oduševila je prisutne u dvorani.

 

 

Uslijedio je udarni dan konferencije (četvrtak 26.04) sa predavanjima koja su trajala od 9:30 do 19:30, sa relativno kratkim pauzama i jednom malo dužom za ručak. Ukupno je održano preko 60 predavanja u 7 paralelnih sekcija. Održan je i Technology Keynote na kojem su pod kontrolom moderatora Igora Pavlekovića kratka predavanja održali: Anela Husković iz Microsofta (o korištenju umjetne inteligencije sa svrhom prepoznavanja raspoloženja u objavama na Twitteru), Uroš Kastelic iz Microsoft Slovenije (o GDPR-u i nestrukturiranim podacima), Tomislav Tipurić iz Microsofta i Ilija Ranogajec iz Combisa (demonstrirali su kako pomoću anonimizacije podataka različiti korisnici mogu vidjeti više ili manje podataka na razini baze) i šesnaestogodišnji Rastko Đorđević (predstavio Beacon uređaj, tiskanu elektroničku pločicu s procesorom, baterijom i bluetooth radijem koja ima primjenu u marketingu, analitici, gamingu i drugim područjima).

 

U drugom dijelu održan je  okrugli stol pod nazivom 'Ima li života bez oblaka' na kojem su sudjelovali Alen Delić iz Diverta, Ilija Ranogajec iz Combisa, Bernardin Katić iz Hammera i Tomislav Tipurić iz Microsofta. Sudionici okruglog stola zaključili su kako je oblak realnost, a ne budućnost, ali i da će se još dugo paralelno koristiti lokalno instalirani poslužitelji i usluge u oblaku. Neki sudionici konferencije su se nakon ovog okruglog stola zapitali žive li ljudi iz Microsofta u oblacima s obzirom da su mnogi od nas prisiljeni na poslu koristiti i stare tehnologije koju su oni odavno napustili.

 

 

Na konferenciji je i najviše riječi bilo o Microsoftovim uslugama u oblaku - Azure i Office 365. Mnogi od nas smo se zapitali vodi li nas to prema budućnosti u kojoj na računalima nećemo trebati instalirati ništa više od operativnog sustava i web preglednika?

 

Od predavanja još treba istaknuti prezentaciju novosti u proljetnoj nadogradnji Windowsa 10 koju je održao Jens Tinapp. Na kraju dana je Alen Delić održao zanimljivo predavanje '7 savjeta za penetriranje', a organizatorima smo zamjerili što je ovo atraktrivno predavanje stavljeno u zadnji termin, kad su sudionici premoreni.

 

I ove godine smo zarađivali konferencijsku 'valutu' WinCoin (sudjelovanjem na predavanjima, ispunjanjem anketa i drugim aktivnostima). Moglo ih se potrošiti kao i prošle godine u brzoj lutriji (za koju je trebalo čekati u redu).

 

Konferencijski ruksak je ove godine bio neobično prazan. Unutra se našlo nešto sitnih poklona, a izostali su reklamni materijali od sponzora. Već se nekoliko godina sa sjetom sjećamo konferencijskih torbi punih vrijednih poklona.

 

Opći dojam je da je odabir tema predavanja malo lošiji nego prošle godine, ali kao i uvijek našlo se puno toga zanimljivog, a ne treba ni zanemariti uvijek korisno druženje s kolegama i razmjenu iskustava.

 

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet