JugoWinDays 17

Da ne biste pomislili da se radi o nostalgiji za bivšom državom: jugo je vjetar uz kojeg ide oblačno vrijeme, loše raspoloženje i veliki valovi. A ovo zadnje je bitno za konferenciju WinDays, koja je i ove godine održana na otočiću Sv. Nikola ispred Poreča, jer je more valjalo (za sjevernjake: ljuljalo :) brodice koje su nas prevozile.

O nedostacima mjesta održavanja pisao sam prošle godine, pa neću ponavljati. Iz razgovora sa sudionicima saznao sam da su mnogi nezadovoljni.

Neki su organizacijski nedostaci od prošle godine ispravljeni. Vozni red brodova usklađen je sa satnicom predavanja, tako da se gubilo manje vremena na transfere. Središnja svečanost održana je u velikoj dvorani hotela Dijamant na obali. Organizatori su shvatili da se program ne može nastaviti na otoku, pa je i nastavak popodnevnog programa održan u istoj dvorani. Dvije najmanje dvorane u konferencijskim prostorima na otoku zamijenjene su nešto većima. Ove godine nisam primjetio gužvu u manjim dvoranama, iz čega zaključujem da se pri sastavljanju rasporeda pazilo na atraktivnost pojedinih predavanja. Kod ulaza u dvije veće dvorane stvarale su se gužve jer je samo jedna hostesa očitavala akreditacije sudionika - možda bi se organizatori trebali ugledati na CARNet pa postaviti senzore da sudionici sami obave tu proceduru.


Smještaj sudionika bio je moguć u hotelu na otoku (skuplje) i u hotelima na obali (jeftinije). Ove godine smo u ponudi imali hotele na obali koji imaju vlastito parkiralište, što je jednostavnije od korištenja parkinga na rubu grada.

 
Konferencija je započela poslovnim dijelom u utorak 25.04, a u srijedu 26.04 započeo je i tehnološki dio. Središnja svečanost ove godine bila je dosta kraća nego obično - bez govorancija sponzora i političara.

 

Govore su održali Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsofta za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i Don Grantham, direktor Microsofta za centralnu i istočnu Europu. Tema ovogodišnje Konferencije je digitalna transformacija, pa su u izlaganjima izneseni primjeri s lokalnih i drugih europskih tržišta. Don Grantham, je govorio o vrijednostima moderne tehnologije te o promjenama koje je u protekle dvije godine doživjela tvrtka Microsoft koja je transformirana pa je time stvorena nova korporativna kultura.

Nakon Središnje svečanosti nastupio je Miles Hilton Barber, jedan od najpoznatijih motivacijskih govornika na svijetu. Isprva nam se činilo da će to biti nezanimljivo predavanje, ali smo se prevarili. Čovjek se bavi raznim aktivnostima, trči maraton, planinari, pilotira avionom, roni, vozi automobilske utrke... I to sve bez obzira na činjenicu što je u mladosti izgubio vid.

 

Uslijedio je Technology Keynote pod vodstvom Igora Pavlekovića na kojem su se najavile glavne teme tehnološkog dijela konferencije: informacijska sigurnost, digitalna transformacija i softver otvorenog koda. Najavu teme o informacijskoj sigurnosti obavio je Alen Delić sa predavanjem o socijalnom inženjeringu sa kojeg posebno naglašavam misao: "Tehnologije razvijamo. Tehnologije napreduju. Napreduju li ljudi?".

Drugi dan konferencije bio je bogat predavanjima koja su započela u 9:30 a završila u 19:15. Pauze su trajale svega 10 minuta, od čega bi dosta vremena otišlo na hodanje između dvorana. Sve to je mnoge od nas prilično iscrpilo tako da smo odustali od večernje zabave. U petak (treći, ujedno i zadnji dan konferencije) predavanja su trajala od 9:30 do 14 sati.

 

Od predavanja posvećenih informacijskoj sigurnosti posebno treba istaknuti predavanja Alena Delića, Leona Juranića i Krunoslava MIhalića (a on nas je zabavio usporedbom s filmskim serijalom Zvjezdani ratovi gdje je sistemac Darth Wader). O Azureu je izlagalo dosta predavača, a kako LInux više nije zabranjena riječ na Windaysima mogli smo poslušati predavanje Mustafe Toromana "Linux on Azure". Office 365 je i ove godine bio tema mnogih izlaganja, posebno je bila zanimljiva studija slučaja "Država u oblacima".

 

Kao i prošle godine bilo je kraćih predavanja od 30 minuta i onih od 45 minuta. Održavalo se sedam paralelnih sekcija, tako da je svako mogao naći ono što ga zanima. Predavanja su bila kvalitetnija nego prošle godine (a i tada sam primjetio poboljšanje u odnosu na ranije), tako da mi se čini da se kvaliteta vraća na razinu iz prošlog desetljeća.

 

Ovogodišnja konferencijska torba je posebna - može se nositi preko ramena i kao ruksak. Na žalost unutra nije bilo mnogo sponzorskih poklona, na koje smo na Windaysima navikli. Kao i zadnje dvije godine zaradili smo mnogo WinCoina, a ove godine je bilo malo bolje organizirano njihovo trošenje - do poklona se dolazilo igranjem brze lutrije, tako da se zalihe nisu potrošile ni do zadnjeg dana. I dalje mislim da bi organizator trebao nešto smisliti i za potrošnju WinCoina i nakon konferencije, npr. u vidu popusta na kotizacije sljedeće godine.

Ovogodišnji WinDaysi su bili iscrpljujući ali korisni. Kao i uvijek, posebnu su vrijedinost predstavljali susreti s kolegama i razmjena iskustava. Narednu konferenciju očekujemo s nadom da će organizatori odustati od njenog održavanja na otoku.

 

I da ne zaboravim, u petak je sredinom dana zasjalo sunce. :)

 

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet