Windays 2016

Bliži se kraj travnja, nakon toplih dana iznenadio nas je prodor hladnog polarnog zraka. Izvadili smo zimsku odjeću iz ormara i krenuli na Windayse. Organizatori su izgleda očekivali ljetne vrućine pa su ovogodišnju konferenciju organizirali na otočiću Sv. Nikole ispred Poreča. Nekom sjevernjaku iz organizacijskog odbora to je vjerojatno izgledalo atraktivno.Nije se razmišljalo o buri, nemirnom moru, vremenu koje se troši na transfer između obale i otoka. Na Windaysima u Umagu navikli smo na smještaj u hotelskom naselju u kojem se konferencija održava i da su nam vozila parkirana ispred hotela. U Poreču je malo drugačije - hoteli koji su ponuđeni sudionicima nalaze se ili na otoku ili na rivi, gdje nema prometa, dok je parking na rubu grada.

Konferencija je započela s poslovnim dijelom u utorak 26.04, a u srijedu 27.04 je krenuo i tehnološki dio. Održana je i središnja svečanost na kojoj se sudionicima prvo obratila direktorica konferencije Lejla Zukić-Krivdić. Saznali smo da je na konferenciji više od 1500 sudionika. Plenarna predavanja održali su Ivan Vidaković i Michael Kögeler - tema je bila ista - razvoj tehnologije koji donosi velike promjene u našim životima.

Nakon otvaranja koje je bilo na kopnu svi smo se trebali prebaciti na otok do 18 sati da bi stigli na predavanja. Brod je došao u 17.55 - trebalo je vremena za ukrcaj i plovidbu po nemirnom moru. Stigli smo oko 18.10, a nikome nije palo na pamet da prilagodi satnicu, pa smo zakasnili.U Umagu smo se žalili na dvije dvorane s premalim brojem mjesta. Ovdje smo imali tri dvorane koje su još manje od umaških.

Prezentaciju tvrtke Veeam mnogi su pratili iz hodnika. Jedno od najboljih predavanja također je održano u maloj dvorani. Mnogo je ljudi stajalo jer nema mjesta ni za sjedenje na podu. Prostorija se pregrijala, nije bilo lako slušateljima, ali ni predavaču Krunoslavu Mihaliću koji je predavanje održao u posebnom kostimu.

U predavanju s naslovom 'IT Disaster Recovery Plans - Experience from Chernobyl and Fukushima', na zanimljiv način prezentirana su iskustva u rješavanju problema koji se dešavaju korisnicima. Napravljena je interesantna paralela sa nuklearnim katastrofama u Černobilu i Fukušimi, gdje su greške dovele do puno težih posljedica od gubitka podataka.

O sigurnosti Windowsa 10 pričao nam je Ratko Štibrić - dobili smo korisne savjete na koji način osigurati računalo s Desetkom.

Na kraju drugog dana konferencije Toni Frankola, Domagoj Pavlešić, Nenad Trajkovski i Tomislav Tipurić održali su predavanje 'Dakle, želite predavati na WinDaysima?'. Predavači (koji su ujedno i selektori predavanja) dali su niz korisnih savjeta za autore predavanja, koji mogu koristiti i za pripremu predavanja za razičite potrebe.Što napisati na kraju - prošle godine pisao sam da su Windays 15 bili najlošiji po kvaliteti predavanja. Ove godine su predavanja mnogo bolja, ali je organizacija bila lošija. Da je mjesto održavanja bolje odabrano, da su konferencijske dvorane dovoljno velike- ovo bi bili jedni od boljih WIndaysa u zadnjih 5 godina. Bilo je i drugih problema - npr. loša organizacija ručkova i večera, gdje se čeka u dugim redovima da se dođe do hrane. O WInCoinima sam pisao i prošle godine, nije se ništa promijenilo.

Ukratko, na Windayse je preporučljivo doći, poslušati kvalitetna predavanja, družiti se s kolegama i razmijeniti korisne informacije. Nadajmo se da će u budućnosti ispraviti organizacijske propuste i pronaći bolje mjesto održavanja.

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet